Namirnice koje sagorijevaju kalorije i ubrzavaju metabolizam

Objavljeno: 31. 5. 2016 u 10:55h

Ubacivanje u ishranu namirnica koje sagorijevaju masnoće i ubrzavaju metabolizam vam može dosta pomoći u skidanju neželjenih kilograma i učiniti lakšim vaše napore da smršate.

Metabolizam se može definisati kao pretvaranje hrane u energiju, što zahtijeva i sagorijevanje kalorija. Tokom nekoliko proteklih godina sprovedeno je dosta istraživanja na temu efekata hrane na organizam. Neke namirnice koje sagoravaju masnoće i ubrzavaju metabolizam zapravo povećavaju brzinu osnovnog metabolizma (basal metabolic rate – BMR). To je broj kalorija koje vaš organizam sagori dok mirujete i dok se obavljaju normalne biološke funkcije. Jedenjem ove hrane na svaka dva ili tri sata možete ubrzati metabolizam i tako ubrzati proces sagorijevanja masnoća koje nikako ne možete da skinete.

Lista namirnica koje pomažu sagorijevanje masnoća i ubrzavaju metabolizam

Smatra se da konzumacijom kvalitetne hrane sa termogenskim efektom ili „negativnom kalorijskom vrijednošću“ lako možete sagorijeti dosta suvišnih kalorija. Razlog tome je to što uzimanjem ovih namirnica za sagorijevanje masnoća vaš organizam troši više kalorija nego što ste ih unijeli. Na ovaj način se sagorijevaju suvišne masnoće i pretvaraju u energiju. Ovde navodimo spisak namirnica i njihovih kombinacija koje mogu sagorijeti masnoće i ubrzati metabolizam.

Voda

Najbolji način da ubrzate metabolizam i uspostavite optimalne tjelesne funkcije jeste da pijete mnogo vode. Pijenje 8 čaša hladne vode tokom dana pomaže u sagorijevanju suvišnih kalorija.

Proteini iz surutke

Proteini iz surutke su vjerovatno jedna od najboljih stvari kojom možete ubrzati metabolizam, a pored toga sadrže i kompletne, visokokvalitetne proteine.

Zeleni čaj

Zeleni čaj i njegovi ekstrakti sadrže hemikalije poput EGCG (epigalokatehin galat) koji ne samo da pomaže u sagorijevanju masnoća, već i znatno ubrzava metabolizam. Zeleni čaj ima antikancerogena svojstva, dobra je prevencija protiv srčanih oboljenja i dosta poboljšava raspoloženje.

Nemasni proteini

Konzumacija nemasnih proteina poput pilećih prsa bez kožice može povećati brzinu vašeg metabolizma. Razlog tome je što varenje proteina podstiče ćelijsku aktivnost, što dovodi do sagorijevanja suvišnih masnoća. Najbolji izvori nemasnih proteina su nemasna piletina, ćureće bijelo meso, riba i morski plodovi.

Složeni ugljeni hidrati i vlakna

Hrana bogata ugljenim hidratima i vlaknima nema samo jako termogeno dejstvo, već dosta pomaže u osjećaju sitosti i kada je pojedete možete dugo izdržati bez hrane. Složeni ugljeni hidrati su odlični uz nemasne proteine, jer ta kombinacija daje stabilno lučenje insulina u krvotok i maksimalno smajuje oscilacije nivoa insulina. Najbolje namirnice sa složenim ugljenim hidratima i vlaknima koje možete uzeti su peciva od cijelih žitarica, smeđi pirinač, mahunarke, ovsena kaša i povrće koje ne sadrži skrob.

Kalcijum

Kalcijum je vitalan za regulaciju nivoa hormona u organizmu i može ubrzati proces mršavljenja tako što razlaže masti u masnim ćelijama. Niskomasni mliječni proizvodi, zeleno lisnato povrće, sjemenke susama i bademi su bogati kalcijumom.

Povrće

Povrće bogato vlaknima i sa malo skroba, poput kupusa, prokelja, špargli, brokolija, karfiola, spanaća, endevije, celera, paradajza i paprike su najbolji za ubrzavanje metabolizma jer imaju najbolja termogenska svojstva, a istovremeno i minimalan efekat na nivo insulina u krvi. Ove namirnica tako sagorijevaju masnoće i kalorije i istovremeno pomažu u regulaciji metabolizma.

Voće

Raznovrsno svježe voće u ishrani mnogo pomaže u pročišćavanju organizma, jer sadrži mnogo vlakana, vode i vitamina. Najbolji izbor su jabuke, citrusno voće, jagode, brusnice, borovnice, maline, lubenice, mango, kivi i ananas. Voće botato vitaminima C, E, B12, kalijumom i fosforom pomažu u efikasnijem radu vašeg metabolizma. Pektin koji se nalazi u voću poput jabuka i bobičastog voća dosta pomažu u sprečavanju apsorbovanju masnoća u ćelije.

Začini

Ljuta i začinjena hrana može privremeno ubrzati vaš metabolizam. Na primjer, sastojak kapscain koji se nalazi u ljutim papričicama stimuliše organizam da oslobađa više hormona stresa i tako ubrza metabolizam, što povećava broj potrošenih kalorija. Ovi začini uljučuju papričice, čili, kajensku papriku i ren.

Bijeli luk i đumbir

Đumbir i bijeli luk povećavaju tjelesnu temperaturu i pomažu u stimulisanju mehanizma kojim organizam sagorijeva masti. Osim toga, ove biljke su odlični diuretici. Redovna konzumacija đumbira i bijelog luka ojačava vaš imuni sistem i odlična je prevencija protiv gripa i prehlade.

Sirće

Kiselina iz sirćeta usporava varenje skroba i održava nivo insulina stabilnim. Ovo svojstvo sirćeta može smanjiti nivo šećera u krvi i za 30% kada se uzima uz obrok. Ovo je efikasno u ubrzavanju metabolizma i liječenje poremećaja metabolizma.

Esencijalne masne kiseline

Omega-3 masne kiseline imaju uticana na nivo hormona leptina koji je vezan za masnoće. Za leptin se smatra da utiče na broj potrošenih kalorija i onih koje se skladište u organizmu kao masnoće. Zato ljudi sa niskim nivoom leptina obično sagorijevaju više kalorija nego oni koji imaju visok nivo ovog hormona u krvi. Najbolji izvori omega-3 masnih kiselina su tunjevine, nemasna riba, losos i sardine.

Zdrava ishrana koja sadrži ove namirnice koje sagorijevaju masnoće i povećavaju metabolizam u kombinaciji sa umjerenom fizičkom aktivnošću će dosta ubrzati vaš metabolizam i pomoći vam da se otarasite suvišnih kilograma i vratite u formu za kratko vrijeme.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/namirnice-koje-sagorijevaju-kalorije-i-ubrzavaju-metabolizam/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot