Ovo su bukvalno najgori otrovi koje možete da unesete u organizam: Izbacite ih iz ishrane

Objavljeno: 30. 5. 2016 u 12:10h

Vodite računa o svom zdravlju.

Sigurno ste znali kako “pet otrova” djeluje na vaš organizam i koliko mogu biti opasni ukoliko ih konzumirate svaki dan. Ipak, za njihovo korišćenje nemate izgovor, te je najbolje da ih odmah izbacite iz upotrebe.

Bijeli pirinač, rafinirane soli, pasterizovano kravlje mlijeko, rafinirani šećer i bijelo brašno su pet bijelih otrova, jer sadrže vrlo malo hranljivih materija, proteina i vitamina. Ako konzumirate ovih 5 proizvoda svaki dan, vi ćete povećati rizik od hipertenzije, dijabetesa i drugih bolesti. Da li ste znali da ljudi koji jedu bijeli pirinač 5 puta nedjeljno, povećavaju do 17% rizik od dobijanja dijabetesa? Ovo je samo jedan primjer koliko ovi proizvodi mogu biti opasni i štetni.

Bijelo brašno

Bijelo brašno je skoro čist skrob i sadrži samo malu količinu hranljivih sastojaka originalnog zrna. Dodatni hemijski tretmani dovode do formiranja zrna proizvoda pod nazivom aloksan, koji se koristi u industriji za proizvodnju šećerne bolesti koji medicinski stručnjaci koriste u istraživanja kod zdravih miševa. Aloksan dijabetes prouzrokuje ogromne količine slobodnih radikala u beta ćelijama pankreasa, koje ih uništavaju.

Bijeli šećer

Bijeli šećer se ne može smatrati hranom, već kao čisto hemijska supstance, koja je ekstrakovana iz biljnih izvora kao što su šećerne trske ili repa. Zatim, njegov sok se vadi u ovom procesu koji uklanja sve proteine vlaknima formiranje i 90% zdravih hranljivih sastojaka. Da biste uklonili tečnost (koju sadrži šećer), dodaju kreč, koji kreira alkalnu reakciju koja ubija skoro sve vitamine. Zatim su dodati ugljen-dioksid da ubrzavanje procesa kreča.

Pasterizovano kravlje mleko

Proces pasterizacija može pomoći da mleko ima duži rok trajanja , ali su troškovi toga jako visoki. Njihov proces uklanja vrijedne enzima, vitamina A, C, B6 i B12 , a u isto vrijeme , omogućavajući prenos hormona i antibiotika u procesu mlijeka. Pasterizacija ubija korisne bakterije koje se mogu naći u sirovom mleku.

Bijeli pirinač

Može značajno da utiče na nivo šećera u krvi, što je rizik za dobijanje dijabetes. Preradom bijelog pirinča uklanja se gornji sloj i klica gdje u osnovi ostaje samo dio koji se sastoji uglavnom od skroba .

Rafinirana So

Ovaj proizvod povećava rizik od nekih kardiovaskularnih problema. Rafinirani so ima svoj dio štetnih nuspojava za one koji koriste previše. Dok kuhinjska so ima jod, što je potrebno za Vaše dobro zdravlje, mnogi obrađuju hranu koja u sebi ne sadrži jod. Fluor je još jedan dodatak uključen u rafinerijskom procesu soli koji može biti loš za vas kada ga konzumirate previše, a kao posljedicu možete imati visok krvni pritisak.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/ovo-su-bukvalno-najgori-otrovi-koje-mozete-da-unesete-u-organizam-izbacite-ih-iz-ishrane/||claudebot