Začini uz pomoć kojih ćete smršati i očistiti organizam

Objavljeno: 28. 5. 2016 u 13:00h

Osim što će vam hrana koju jedete biti mirisnija i ukusnija, od ovih top začina kilogrami će se početi topiti i do ljeta bi mogli imati savršenu figuru – stavljajte ih u sve.

Začini ubrzavaju rad metabolizma, djeluju protivupalno, pospješuju probavu i generalno djeluju povoljno na zdravlje, zbog čega ih se preporučuje što više uvrstiti u prehranu. Najbolje djeluju kad ih svježe dodate u jelo te su zato odličan dodatak svježim sokovima.

Đumbir

Sadrži posebne fitonutrijente gingerole koji imaju snažna protivupalna svojstva i pospješuju rad probave te kao većina začina ima termogenička svojstva koja ubrzavaju rad metabolizma. Može se kombinovati s jabukama, bananama, pomorandžama, limunom, kruškom, smokvom, mrkvom i lisnatim povrćem.

Kurkuma

Biljni pigment kurkumin kojim obiluje jedan je od najjačih antioksidanata i posjeduje snažna protivupalna svojstva. Stoga kurkuma djeluje antikancerogeno i podstiče detoks jetre. Dodati 1 kašičicu. Kombinujte s bananom, vanilom, ananasom, pomorandžom, mangom ili kakaom.

Menta

Podstiče probavu te smiruje želudac u slučajevima probavnih smetnji i upala. Snažan miris metvice je vrlo učinkovit u čišćenju kongestivnog pitanja nosa, grla, bronha i pluća te pomaže u olakšavanju astme i prehlade. Dodati oko 3-4 lista. Može se kombinovati s limetom, grejpom, dinjom, bobičastim voćem i krastavcem.

Chia sjemenke

Nutritivno su vrlo bogate, no ne sadrže puno kalorija, bogate su vlaknima i proteinima, uz koje se vrlo dobro kontroliše nivo šećera u krvi te pružaju osjećaj sitosti. Lanene sjemenke bogate su vlaknima, proteinima i omega-3 masnim kiselinama, a pšenične klice imaju detoksikacijsko djelovanje.

Bosiljak, kopar ili korijander

Zahvaljujući visokom sadržaju flavonoida imaju jaka antioksidativna svojstva čime djeluju protuupalno u našem organizmu. Važnost antioksidativnog djelovanja upravo je u zaštiti organizma od djelovanja slobodnih radikala za koje je poznato da sudjeluju u nastanku raznih oboljenja. Dodati 2-3 lista u smoothie sa zelenolisnatim povrćem.

Cimet

Rguliše šećer u krvi, smanjuje LDL holesterol i ima protivupalno djelovanje. Dodati 1-2 kašičice.

Klinčići

Imaju protivupalno i antioksidativno djelovanje koje štiti od slobodnih radikala i oksidativnog oštećenja te smanjuju nadutost. Dodati mljeveni klinčić, 1–2 kašičice. Može se kombinovati s jabukama, kruškama, bananama, datuljama i pomorandžama.

Izvor: kolektiv.me

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/zacini-uz-pomoc-kojih-cete-smrsati-i-ocistiti-organizam/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot