Šta da učinite kada se za vas “zakači” krpelj

Objavljeno: 25. 5. 2016 u 14:19h

Sa dolaskom proljeća ponovo je aktuelna česta opasnost za sve one koji vole da se kreću po prirodi – krpelji.

Na krpelje posebno treba pripaziti u maju i junu. Ovi paraziti vole vlažna mjesta, a u prirodi se najčešće mogu naći u visokoj travi i grmlju. No imajte na umu da se krpelj može “šetati” i do šest sati po tijelu prije nego što nađe mjesto na kojem se ugnijezditi, piše RadioSarajevo.ba.

Prije odlaska u prirodu potrebno je namazati se specijalizovanim sredstvima protiv krpelja, a nakon boravka na otvorenom preporučuje se tuširanje te detaljni pregled kose i kože cijeloga tijela.

Posebnu pažnju posvetite mjestima koja zadržavaju vlagu poput pazuha, prepona, kože trbuha te iza uha.

Pronađete li ovog nametnika na svojoj koži ili koži svoje djece, nemojte paničariti.

U nastavku pročitajte tri jednostavna koraka za uklanjanje krpelja:

  • 1. Zalijte alkoholom mjesto gdje vas je ugrizao krpelj i pustite ga tako dvije do tri minute.
  • 2. Uzmite pincetu za vađenje krpelja pa njome posegnite što dublje uz rub kože da ga uhvatite za “glavu”. Iako se možete poslužiti i klasičnom pincetom, u apotekama se može naći specijalna pinceta za uklanjanje ovih parazita s kože koja je jednostavnija za korištenje.
  • 3. Okrećite pincetu u suprotnom smjeru od kretanja kazaljka na satu dok ne uklonite cijelog krpelja.

Dezinfikujte mjesto ugriza nakon uklanjanja krpelja, preko njega zalijepite flaster, pa pratite hoćete li primijetiti kakve promjene na koži. U slučaju da se koža zacrveni, odmah se javite ljekaru opšte prakse.

Izvor: radiosarajevo.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/sta-da-ucinite-kada-se-za-vas-zakaci-krpelj/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot