Osam tihih simptoma raka: Nikad ne biste pretpostavili da ste bolesni

Objavljeno: 24. 5. 2016 u 14:14h

Tijelo vam na vrijeme šalje signale. Na vama je da ih pravilno protumačite. Dovoljno je da se za tegobe koje ne prolaze nedjeljama odmah javite ljekaru.

Maligne bolesti danas sve češće pogađaju i ljude mlađe i srednje životne dobi, pa ako vam neobični simptomi traju, nemojte ih ignorisati jer mislite da ste “premladi” za ozbiljnu bolest, savjetuju ljekari. Ako simptomi ne prolaze ni nakon tri do četiri nedelje, obavezno posetite lekara i rešite se sumnji:

Mršavljenje

Većina pacijenata oboljelih od raka nakon postavljene dijagnoze naknadno primjećuju da su drastično smršali, ali nisu tome pridavali važnost. Gubitak do dva kilograma nije zabrinjavajući, ali sve više od toga ako niste promijenili svoje prehrambene navike ili počeli da vježbate razlog je za odlazak na pregled.

Umor

Ako svakodnevno osjećate manjak energije, s poteškoćom ustajete iz kreveta i zaspite iste sekunde nakon što ste legli upkos tome što dovoljno spavate, posjetite doktora. Hronični umor najčešće je simptom preopterećenog imuniteta. Iako razlog ne mora biti maligni proces, već neka druga hronična bolest ili poremećaj hormona štitne žlijezde, ako traje duže od tri nedjelje, otiđite ljekaru.

Stalan bol

Bol je pratilac upale, problema s imunitetom, ali i nastankom cista koje mogu biti maligne. Bilo da je riječ o upornoj glavobolji, bolu u kostima ili abdomenu, bol koji ne prolazi kroz dvije nedjelje može biti predznak malignog procesa te treba utvrditi tačan uzrok.

Promjene na koži

Koža je najveći organ ljudskog tijela, a osim neobičnih mladeža ili rana koji mogu predstavljati pojavu melanoma, koža može odavati i simptome drugih tumora. Obratite pažnju na stalne podočnjake, žutilo kože, hiperpigmentacijske mrlje i guljenje kože te se posavjetujte s ljekarom.

Problemi s mokrenjem i probavom

Uporne probavne teškoće u obliku proliva, zatvora ili čestih stolica, u kombinaciji s nadutošću ili krvarenjem čest su znak raka u probavnom sistemu, ali mogu upućivati i na rak prostate ili jajnika. Ako imate poteškoća s mokrenjem, a oni traju duže od dvije nedjelje, tražite preglede i ne pripisujte te simptome samo “upali”.

Nastanak kvržica

Neobjašnjive kvržice ili pojava otoka na koži mogu biti specifičan simptom raka dojke, testisa ili limfnih čvorova. Takođe, limfni čvorovi mogu reagovati na maligne procese u obližnjim organima, a testiranje je vrlo jednostavno – biopsija će tačno utvrditi pravo stanje stvari.

Stalna temperatura

Povišena i uporna temperatura koja se javlja bez pratećih simptoma gripa ili prehlade znak je za pregled, kažu ljekari. Temperatura je čest pratilac pojave malignih procesa jer nastaje kao rezultat aktiviranja odbrambenog sistema tijela.

Uporan kašalj/grlobolja

Kašalj koji traje duže od tri nedjelje, iako ne bolujete od astme, svakako je razlog za posjetu doktoru. Istraživanja pokazuju da je više od 70 posto slučajeva raka pluća započelo upornim kašljem, dok više od 90 posto oboljelih od raka grla i jezika kažu kako su bol i nadraženost primijetili mjesecima nego što su otišli kod ljekara.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/osam-tihih-simptoma-raka-nikad-ne-biste-pretpostavili-da-ste-bolesni/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot