Sedam namirnica koje podižu energiju

Objavljeno: 5. 5. 2016 u 11:03h

Da li se osjećate mrzovoljno, letargično i lišeni energije? Ukoliko ste odgovorili potvrdno, Healthista navodi spisak namirnica koje bi mogle da vas ‘podignu na noge’.

Banane i puter od kikirikija

Ova izvrsna kombinacija sadrži složene ugljene hidrate i proteine, magnezijum, kalijum, vitamine grupe B i triptofan koji, osim što tijelo snabdijevaju enerijom, takođe podstiču dobro raspoloženje.

Orašasti plodovi

Kombinacija ‘dobrih’ masnoća, vlakana i proteina čini da ova grupa namirnica sadrži niski glikemijski indeks, što znači da sporo sagorijeva i organizam dugo snabdijeva energijom.

Orašasti plodovi takođe su bogati gvožđem, cinkom, kalijumom, magnezijumom, kao i antioksidantima (selen, mangan, bakar), koji čuvaju imunološki sistem.

Organska jaja

Jaja predstavljaju još jedan izvor energije.

Sadrže sve esencijalne aminokiseline, a proteini koji ulaze u njihov sastav obezbjeđuju snagu mišićima i održavaju sitost. Tijamin podstiče pretvaranje ugljenih hidrata u energiju koju naše tijelo koristi, dok vitamin B5 omogućava oslobađanje energije iz hrane, koju naš organizam potom koristi.

Med

Med su, navodno, koristili još antički Grci tokom Olimpijskih igara kao prirodan izvor energije.

Bogat je ugljenim hidratima, koji predstavljaju primarno ‘gorivo’ koje tijelo koristi, a zbog uticaja koji ima na održavanje optimalnog nivoa glikogena sprečava upalu mišića.

Tijelo apsorbuje glukozu iz meda brzo, što znači da se snabdijeva energijom trenutno, dok se fruktoza apsorbuje polako, omogućavajući organizmu postojani izvor energije.

Jedna kašičica ovog prirodnog eliksira, rastopljena u šolji biljnog čaja, pružiće vam sasvim dovoljno energije da preživite naporan dan.

Pečurke

Bogate su gvožđem, koje sprečava iscrpljenost i letargiju jer pospješuje proizvodnju kiseonika i njegovo kretanje kroz tijelo. Osim toga, vitamin D i B12 važan su izvor energije, koji takođe štiti ćelijske mitohondrije, u kojima se proizvodi energija.

Špinat

Izuzetno je bogat gvožđem, magnezijumom i kalijumom.

Magnezijum pospješuje proizvodnju energije u ćelijama, ali takođe opušta mišiće, ima pozitivno dejstvo na kvalitet sna i produžava njegovo trajanje. Zahvaljujući tome, osjećaćete se znatno ornije u jutarnjim satima i tokom cijelog dana.

Suncokretovo i bundevino sjeme

Bogato je mineralima, biljnim vlaknima i esencijalnim aminokiselinama koje telo snabdevaju energijom i omogićavaju mu veću izdržljivost.

Ovo sjemenje je takođe puno proteina, koji umjesto naglog skoka omogućavaju sporo otpuštanje energije.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/sedam-namirnica-koje-podizu-energiju/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot