Realne činjenice o vraćanju težine poslije porođaja

Objavljeno: 4. 5. 2016 u 14:59h

Uz sve slike poznatih koje se poslije trudnoće u rekordnom vremenu vraćaju na prethodnu kilažu, žene gube pravu ideju o tome šta stvarno mogu da očekuju od svog tijela poslije trudnoće. One su opsjednute što bržim gubljenjem težine i povratkom ranijeg izgleda.

Istina je malo drugačija nego što to prikazuju novine. Evo šta je realno:

Poslije porođaja je normalno imati stomak i izgledati “trudno”

Bez obzira kakvo tijelo da ste imali ranije, odmah poslije porođaja ćete uvijek imati primjetan stomak. To je sasvim normalno jer su se svi organi, tokom prethodnih 9 mjeseci, prilagođavali smještanju bebe u stomaku. Materici je potrebno vrijeme da se vrati na prethodnu malu veličinu, organi trebaju da pronađu svoje mjesto a mišići da povrate svoju snagu. Potrebno je oko 4 do 6 nedjelja ili više, zavisno od mnogih faktora kao što su genetika, uzrast majke kao i broj porođaja. Vježbanje neće ubrzati ovaj proces a mnogim ženama se ni ne savjetuje da odmah kreću na vježbanje. Savjetujemo vam da realno pogledate svoje tijelo i da mu odate počast za ono što je upravo uradilo!

Brzina gubitka težine poslije porođaja varira od žene do žene

Većina žena će izgubiti 4-6kg odmah poslije porođaja (beba, placenta, tečnosti itd.) a zatim nastaviti da gubi težinu tokom prve nedjelje poslije porođaja i to i do nekoliko kilograma, uglavnom zbog gubitka tečnosti koja se nagomilala tokom trudnoće. Poslije tog perioda, razni izvori daju različite informacije. Iskustvo nam govori da dalji gubitak težine varira od mame do mame. Dok neke tokom dojenja gube težinu, ima i onih koje se tada ugoje. Mnogi stručnjaci savjetuju da date sebi 9 do 12 mjeseci za potpuni povratak na staru težinu. Neke žene izgube na težini mnogo prije ovog perioda, a neke ne. To zavisi od mnoštva faktora: težine koju ste imali prije porođaja, količina kilograma koju ste dobili u trudnoći, nivo fizičkih sposobnosti, navike u ishrani, genetika, nivo pomoći poslije porođaja, stres, količina sna itd.

Ne mršavi svaka žena tokom dojenja

Od drugih mama ćete čuti i da su smršale tokom dojenja ali i da su se ugojile. I obje verzije će biti tačne. Svaka druga žena otprilike, gubi težinu tokom dojenja. Neka istraživanja su pokazala da žene koje težinu dobijaju u predjelu stomaka češće primjećuju da mršave tokom dojenja od onih koje kilograme dobijaju u predjelu butina i kukova. Sve žene sagorijevaju kalorije dojenjem, samo neke će gubiti kilažu a neke ne sve dok ne prestanu da doje.

Poslije porođaja treba jesti više a ne manje

Naročito ako želite da dojite, potrebno je da kao nova mama unosite oko 500 dodatnih kalorija, da se zdravo hranite i da unosite više tečnosti. Opšta preporuka je unos oko 2,500 kalorija tokom dojenja, tako da ako unosite više ovo može zvučati i kao dijeta. Sve je individualno, ali žene uglanom imaju dobar apetit tokom dojenja. Uživajte zato u dobroj i raznolikoj hrani jer ćete tako pomoći i bebi.

Žurba da krenete na vježbanje nije pametna stvar

Ako ste sportski tip, tj. ako ste vježbali i bili aktivni i prije trudnoće, možete da nastavite i poslije porođaja. Ali, svakako vam treba minimum mjesec dana da počnete sa vježbanjem. Ako ste imali carski rez, treba sačekati barem 6-8 nedjelja. Takođe, mame koje već imaju djece se obično brže vrate u formu od prvorotki. Uzmite sve to u obzir i trudite se da budete aktivni ali ne i da odmah idete u teretanu.

Pažljivo sa trbušnjacima

Može vam se činiti da su vježbe za stomak odlične za poslije porođaja, ali ne baš. Mnoge žene (trećina prvorotki i mnoge mame koje su drugi put rodile) imaju šupljinu između stomačnih mišića poslije porođaja. To možete da osjetite ako legnete na leđa, pritisnete blago mišiće stomaka i zabacite glavu nazad. Vremenom, mišići će se vratiti na svoje mjesto ali za to je potrebno i do 8 nedjelja ili više. Trbušnjaci čak mogu da uspore ovaj proces tako da bi trebalo da ih izbjegavate neko vrijeme. Fokusirajte se na kardio vježbe, kegel vježbe i drugo.

Vježbanje je super ali će ono ponekad zahtijevati i kreativnost

Poznate ličnosti nemaju samo dadilju već i drugo osoblje koje im omogućava da spavaju (kuvare, spremačice, lične masere, lične trenere itd.). Mnoge od nas se međutim muče da nađu vrijeme i za tuširanje a kamoli sat i više vremena za odlazak na vježbanje. Jedno od rješenja može biti i vježbanje sa bebom kod kuće. Odlično je i plivanje, ako možete da ga organizujete. Ako ne, imate mnoštvo DVD-jeva. Ali, ako ste iscrpljeni i neispavani, fokusirajte se na odmaranje i spavanje! Izostanak sna može uticati da se apetit pojača i da vas slomi.

Mislite o svom držanju

Trudnoća, dojenje i nošenje bebe mogu uticati na blago krivljenje kičme. Koristite jastuke tokom dojenja i mislite na svoja leđa! Ovdje može da vam pomogne joga! Ali, sjetite se da se ispravite. Kada podižete bebu ili bilo šta drugo, savijte se u koljenima. Na leđima radite svaki dan, ne ostavljajte za kasnije.

Izvor: banjalucanke.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/realne-cinjenice-o-vracanju-tezine-poslije-porodaja/||claudebot