Griješite li kod nanošenja dezodoransa?

Objavljeno: 4. 5. 2016 u 12:00h

Jutarnje tuširanje pa stavljanje dezodoransa nakon toga i oblačenje – čini se kao logičan početak dana i održavanja higijene. Ipak, novo istraživanje pokazalo je kako se ljudi koji nanose dezodorans uveče znatno manje znoje.

U studiji na preko 600 žena između 18 i 65 godina polovina ispitanica je stavljala dezodorans u jutarnjim časovima, dok su ga ostale nanosile u večernjim. Nakon tri, sedam i deset dana takvog režima naučnici su mjerili količine proizvedenog znoja kod ispitanica i otkrili su kako se one koje stavljaju dezodorans ujutro znatno više znoje.

Iako tačan mehanizam djelovanja dezodoransa, ako se on stavlja uveče nije utvrđen, pretpostavljaju kako se radi o tome da aniperspirantima koji smanjuju znojenje treba određeno vrijeme kako bi se upili u pore. Zbog toga je idealno da se dezodorans upija tokom noći, pa efekat traje znatno duže nakon buđenja.

“To je logično jer ako nanesete dezodorans ujutro, veća je vjerovatnoća da ćete se pojačano znojiti zbog razbuđivanja metabolizma, stresa i sličnog, pa se proizvod samo ispere i nestane s pazuha”, kaže ugledni britanski dermatolog, dr Nic Lov.

Dodaje kako se iz istog razloga kreme protiv bora treba da se stavljaju uveče, jer su manje šanse ispiranja i rizika da će preparati promijeniti svoje djelovanje uslijed povećanja temperature, svjetla i sličnog. Tako se korišćenje svih kozmetičkih proizvoda savetuje uveče, a ne ujutro, posebno za one koji imaju osjetljivu kožu.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/grijesite-li-kod-nanosenja-dezodoransa/||claudebot