Važno pitanje: Zašto trebamo skinuti prsten kada peremo ruke?

Objavljeno: 2. 5. 2016 u 10:54h

Pranje ruku uobičajena je higijenska navika nakon obavljanja nužde, prije i nakon jela, te u dosta drugih situacija. Postavlja se pitanje šta je bolje: prati ruke s nakitom ili isti skinuti prije nego što dlanove stavite ispod mlaza vode?

Površina ruku može biti prepuna bakterija, pa ih je važno redovno prati tokom cijelog dana. Higijena ruku, uz to, mnogo zavisi i o nakitu koje možda nosite na ovom dijelu tijela.

“U bolnici provodimo tako mnogo vremena kako bi ljude istrenirali da pravilno operu ruke. Zaposlenicima nije dozvoljeno da nose narukvice, prstenje i satove jer su sve to stvari koje prenose bakterije”, kaže direktorica bolnice iz Santa Monike

Upravo zato se ova doktorica zalaže se za skidanje svog nakita prije odgovarajućeg pranja ruku kako se bakterije, koje možda nisu vidljive golim okom, ne bi skupile u i oko prstena. Pitate se zašto ne biste oprali nečistoće u prstenu zajedno s rukama?

“Kada peremo ruke s prstenjem dozvoljavamo da se voda i sapun nakupi između prstena i kože ruku, što je plodno tlo za razvoj bakterija”, kaže dr. Angela Vassalo. Uz to, na ovaj način i štite nakit od uništavanja.

Stručnjaci preporučuju da jednom sedmično prstenje očistite suhom i mekom krpicom, s tim da posvetite veliku pažnju neravninama na nakitu. Nakon toga, nakit stavite ispod UV sterilizatora za uklanjanje bakterija, a možete se koristiti i domaćim receptima za čišćenje.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/vazno-pitanje-zasto-trebamo-skinuti-prsten-kada-peremo-ruke/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])