Zbog ovoga bi trebalo odmah da pojedete bananu ako želite da smršate

Objavljeno: 29. 4. 2016 u 13:15h

Dijetu je osmislio Hitoši Vatanabe koji se bavio proučavanjem preventivne medicine i njegova supruga Sumiko, inače farmaceut po zanimanju.

Osnovna postavka “pronalazača” ove dijete je da doručak koji sadrži jedino banane i običnu vodu sobne temperature može doprinijeti značajnom smanjenju kilograma bez obzira šta jedete ostatak dana.

Dijeta je izuzetno jednostavna i laka za praćenje, a mnogi Japanci su potvrdili i njenu valjanost: naime, kod velikog broja je došlo do značajnog gubitka težine prilikom eksperimentisanja sa ovom dijetom.

Odgovor zašto ova dijeta tako dobro “radi” je možda u činjenici da banane pospešuju varenje i ubrzavaju metabolizam. Druga mogućnost leži u vrsti skroba koji banane posjeduju, a koji ima niži glikemički indeks, dugo se vari, daje osjećaj sitosti i delimično blokira apsorbciju ugljenih hidrata.

Niko pouzdano nije siguran zašto voda mora da bude na sobnoj temperaturi, ali postoji više teorija od kojih su najzastupljenije da voda ove temperature poboljšava varenje i smanjuje osjećaj gladi.

Osobama koje žele da praktikuju ovu dijetu savjetuje se i da večernji obrok bude prije 8 sati uveče i da izbegavaju slatkiše poslije večere. U slučaju gladi prihvatljivije je uzeti komad voća.

I posljednje pravilo kod ove dijete je da se na spavanje ide prije ponoći. Za ovo pravilo gotovo i da ne treba objašnjenje jer su i naučne studije pokazale povezanost između kasnog odlaska na počinak i gojaznosti.

Zabranjene namirnice su mliječni proizvodi i alkohol. Od napitaka tu je jedino voda sobne temperature. A banane moraju biti sirove, a ne pečene, kuvane ili zaleđene.

Izvor: 24sata.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/zbog-ovoga-bi-trebalo-odmah-da-pojedete-bananu-ako-zelite-da-smrsate/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot