Pet neobičnih simptoma raka dojke

Objavljeno: 27. 4. 2016 u 14:53h

Rak dojke je jedan od najčešćih oblika raka kod žena. Ukoliko se dijagnostikuje na vrijeme, rak dojke može da se izliječi, a da bi bio otkriven u ranoj fazi, potrebno je da znate simptome koje ne smijete da ignorišete.

Bol u leđima

Nažalost, bol u leđima je čest i čak osmoro od desetoro ljudi se tokom života barem jednom suoči sa tim bolom. Međutim, to može biti simptom raka dojke. Ukoliko osjećate pritisak u kičmi, rebrima ili gornjem dijelu leđa, osjećate kao da bol “dolazi” iz kostiju, to može značiti da je tumor počeo da se širi na kičmu.

Dugotrajan kašalj

Primarni rak je onaj koji se pojavljuje u jednom dijelu tijela. Ipak, neke ćelije raka mogu da “stignu” u druge dijelove tijela i zaraze i te dijelove, a to se naziva sekundarni kancer. Dugotrajna promuklost i kašalj mogu biti znak da se rak proširio na pluća. To se događa kod 60-70 odsto žena koje boluju od raka dojke. U nekim slučajevima, prisutan je suv kašalj i “kratak” dah.

Novi mladeži ili promjene kod postojećih

Mladeži se često povezuju sa povećanim rizikom od raka kože, ali istovremeno, to može biti znak raka dojke. Studija sprovedena na 89.902 žene starosti između 40 i 65 godina, pokazala je da su žene koje imaju više mladeža na tijelu izložene 13 odsto većoj opasnosti od raka dojke. Zato stručnjaci upozoravaju da ukoliko primijetite pojavu novog mladeža na koži ili promjene na mladežima koje imate, da se obavezno konsultujete sa ljekarima.

Umor

Konstantan osjećaj umora je čest znak raka dojke. Ono što je važno je da taj umor ne prolazi čak ni nakon odmaranja ili spavanja. Umor je u ovom slučaju uglavnom povezan sa stresom, a često je praćen depresijom, nesanicom i bolovima. Stručnjaci kažu da do toga dolazi zbog hemijskog disbalansa koje ćelije raka uzrokuju u tijelu.

Promjene na bešici ili crijevima

Rak dojke može da dovede do hormonskih promjena koje isušuju mokraćni kanale i otežavaju kontrolisanje bešike, što je stanje poznato pod nazivom inkontinencija (nemogućnost kontrolisanja mokrenja). Simptomi inkontinencije su iznenadne, česte potrebe za mokrenjem, mokrenje traje duže nego inače, a nerijetko se dešava da bešika toliko oslabi da dolazi do mokrenja i prilikom smijjanja, kašljanja… Ukoliko primijetite neke od ovih simptoma, trebalo bi da se konsultujete sa ljekarom, kako bi se utvrdio razlog inkontinencije.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/pet-neobicnih-simptoma-raka-dojke/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot