Kalendar vakcinacije djece u RS ostaje isti

Objavljeno: 23. 4. 2016 u 08:15h

Kalendar obavezne vakcinacije djece u RS ostaje isti i nakon nabavke petovalentne vakcine, potvrđeno je “Nezavisnim” u Institutu za javno zdravstvo RS. “Vakcinacija u tri doze protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize i infekcija izazvanih hemofilusom influence B će se obavljati petovalentnom DTaP-IPV-HiB vakcinom.

U revakcinaciji će se i dalje primjenjivati dosadašnja DTP vakcina istovremeno sa oralnom polio vakcinom (OPV) i HiB”, precizirala je za “Nezavisne” Jela Aćimović, specijalista epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS. U RS se djeca vakcinišu protiv 10 zaraznih bolesti, a primjena petovalentne vakcine biće moguća čim u “Službenom glasniku RS” bude objavljena izmjena Informacije o imunizaciji za 2016. godinu, dok u samom procesu vakcinacije neće biti nikakvih izmjena u odnosu na raniji period.

Vakcine koje su u obaveznom programu vakcinacije, kao što je i ova petovalentna, besplatne su i IZJZ RS ih je nabavio redovnom tenderskom procedurom za period od tri godine.

“Vakcinacija započinje još u porodilištu, gdje roditelji, nakon otpuštanja bebe, dobijaju informacije o daljoj vakcinaciji koja se obavlja u vakcinalnim centrima. Dakle, nakon što dijete u vakcinalnom centru bude vakcinisano, roditelji dobijaju informacije i zakazuju im se termini za svaku sljedeću vakcinaciju. Takav proces se i sada nastavlja”, naglasila je Aćimovićeva.

Djeca do dvije godine u RS bi mogla biti vakcinisana petovalentnom vakcinom najvjerovatnije od maja i to nakon više od dvije godine nestašice ove vrste cjepiva, zbog čega su mnogi roditelji djecu vodili na vakcinaciju u Srbiju i Hrvatsku, te privatne pedijatrijske ambulante u Federaciji BiH i za to plaćali i do 200 KM.

IZJZ RS, međutim, ne raspolaže podacima koliko je djece u međuvremenu, odnosno u periodu oskudijevanja vakcinom u RS, vakcinisano van RS, jer se podaci o ovakvim vakcinacijama najčešće ne unose u vakcinalne kartone i ova djeca nisu pod kontrolom sistema nadzora u RS.

Prethodno je u 2013. godini Fond zdravstvenog osiguranja RS za potrebe vakcinacije u RS nabavio oko 45.000 ovih vakcina, a nakon što su te doze potrošene, propalo je nekoliko tendera za nabavke novih količina, jer se na njih niko nije javljao.

Jedna od prvih Petovalentna vakcina je jedna od prvih koje djeca primaju. Daje se u prvoj godini života, u trećem, petom i krajem šestog mjeseca, te sa navršenih 18 mjeseci.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/kalendar-vakcinacije-djece-u-rs-ostaje-isti/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])