OPREZ: Ovo voće i povrće je ubjedljivo najotrovnije!

Objavljeno: 17. 4. 2016 u 08:30h

Svi mi se radujemo proljeću i prvim jagodama, trešnjama, paprikama ili paradajzu. Međutim, kada je u pitanju voće i povrće, neophodno je biti vrlo oprezan, jer nikad ne znate čime je i koliko ono prskano.

Uzgajivači voća i povrća ne biraju sredstva kada je potrebno da plasiraju svoje proizvode na tržište. Mnogi od njih prskaju biljke dozvoljenim, a nerijetko i nedozvoljenim, količinama problematičnih pesticida, koji definitivno nisu dobri za naš organizam, a posebno ne za djecu, stare i osobe narušenog imuniteta.

Da bi upozorili stanovništvo na to u kojim se “zdravim” namirnicama skriva najviše otrova, američki Environmental Working Group svake godine objavljuje listu voća i povrća s najviše pesticida u sebi. Navedeno voće i povrće zbog svoje strukture upija više toksina od voća i povrća koje je na dnu liste.

Zato, stručnjaci savjetuju da, kada god možete, kupujete voće i povrće od lokalnih proizvođača ili ono za koje ste sigurni da je organskog porijekla. Ako ne znate koje je porijeklo namirnica, onda obavezno pre upotrebe dobro operite, ogulite koru i, ako je moguće, voće ili povrće termički obradite.

Najotrovnije su definitivno jabuke. Vjerovali ili ne, u 99 odsto plodova naći ćete trag barem jednog pesticida. U krompiru ima najveća količina pesticida prema gramu težine.

U samo jednom zrnu grožđa, graška, čeri paradajza, jagode ili celeru moguće je detektovati čak 15 različitih vrsta otrovnih supstanci. Takođe, podjednako su otrovni breskve, spanać, slatke i ljute paprike, nektarine, krastavci i ljute papričice.

Nešto bezbjednije za upotrebu su borovnice, zelena salata, kelj, šljive, trešnje, kruške, mandarine, šargarepa, boranija, bundeva, tikvice, maline, brokoli, smrznuti grašak, mladi luk, pomorandže, banane, paradajz, lubenica, ananas-dinja, gljive, karfiol, dinja.

Ono što je najbezbjednije da se nađe na vašem stolu su grejpfrut, patlidžan, kivi, papaja, mango, špargle, luk, kupus, ananas, kukuruz šećerac i avokado.

Izvor: Telegraf.rs/Prva

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/oprez-ovo-voce-i-povrce-je-ubjedljivo-najotrovnije/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot