(Ni)je dobro svaki dan! Koliko se često zaista trebamo tuširati?

Objavljeno: 8. 4. 2016 u 20:09h

Većina ljudi u prosjeku se tušira jednom dnevno. Nova istraživanja, pak, idu u smjeru da je bolje biti nešto “prljaviji” kako bi se održala prirodna ravnoteža i vlažnost kože.

Tuširanje zavisi o nivou aktivnosti pojedinca, ističe dr. David E. Bank iz njujorškog Centra za dermatologiju, i dodaje ako radite fizički posao ili svaki dan provodite barem sat vremena vježbajući, onda bi se svakako trebali tuširati jednom dnevno.

Ako ne obavljate fizički posao i ne znojite se zbog vježbanja, tuširati se možete dva do tri puta sedmično.

Ako ne pripadate ovoj grupi ljudi, stručnjak savjetuje da se možete tuširati i svaki drugi dan i svejedno ostati čisti. Izbjegavanje svakodnevnog tuširanja ima svoje prednosti, jer pretjerano izlaganje kože vodi može narušiti njenu ravnotežu vlažnosti te dovesti do pretjeranog isušivanja kože.

Tuširanje svaki drugi dan pomaže u održavanju nivoa prirodnih ulja u koži zbog čega ona postaje mekša. Takođe, na ovaj način izbjećete iritaciju kože izazvanu vrućom vodom prilikom tuširanja, tvrdi dr. Bank.

Ipak ne treba pretjerivati s pauzama u tuširanju, jer izbjegavanje ovog čina može dovesti i do problema s kožom.

Potrebno se tuširati barem dva do tri puta sedmično kako bi izbjegli neprijatne mirise, ali i isprali mrtve stanice kože, te eventualne bakterije i gljivice koje mogu dovesti do infekcija kože, akni i slično, zaključuje slavni dermatolog.

Izvor: Zadovoljna.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/nije-dobro-svaki-dan-koliko-se-cesto-zaista-trebamo-tusirati/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])