E-cigarete su opasne za trudnice kao i običan duvan

Objavljeno: 13. 2. 2016 u 15:01h

Korišćenje elektronskih cigareta u trudnoći za nerođene bebe može da predstavlja jednaku opasnost kao i običan duvan, iako veliki broj trudnica elektronske cigarete koristi kao “zdraviju” zamjenu za duvan.

Iako je trudnicama preporučeno da prestanu da puše cigarete, mnogi smatraju da su elektronske cigarete “zdravija” zamjena za klasične cigarete i duvan.

Međutim, ustanovljeno je da hemikalije prisutne u pari koju proizvode elektronske cigarete mogu biti izuzetno opasne u trudnoći i odraziti se na zdravlje beba.

Profesor Džudit Zelikof sa Univerziteta Njujork smatra da elektronske cigarete nisu nužno manje opasne od klasičnih. Taj zaključak je iznesen nakon laboratorijske analize na miševima, gdje su ustanovljeni zastoji u razvoju mozga kod miševa u odnosu na one koji nisu bili izloženi hemikalijama iz pare elektronskih cigareta.

Efekti su bili još izraženiji kada se izdvojio nikotin iz pare, što znači da dodatne hemikalije koje se nalaze u pari elektronske cigarete mogu znatno ugroziti razvoj fetusa.

Izvor: klix.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/e-cigarete-su-opasne-za-trudnice-kao-i-obican-duvan/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot