Propolis jači od antibiotika!

Objavljeno: 10. 2. 2016 u 14:02h

Jednu od najzdravijih namirnica na svijetu proizvode pčele, ali med nije jedini proizvod ovih malih radilica koji je dobar za zdravlje. I propolis, baš kao i med, ima mnogobrojna ljekovita svojstva, mada postoje i ljudi kod kojih može izazvati alergiju. Evo šta sve treba da znate o njemu.

Propolis je smolasta materija koju sakupljaju i prerađuju pčele radilice. Veoma je prijatnog mirisa, ali pomalo gorkog ukusa. Ljepljiv je i na toploti brzo omekša. Topi se na temperaturi 80-104° C. U vodi se ne rastvara. Sadrži 55-60 odsto smolastih materija, osam-deset odsto eteričnih ulja, oko 30 odsto voska, osam-deset odsto polena, vitamina, antibiotika i više elemenata u tragovima, kao što su kalijum, kalcijum itd.

Umjesto antibiotika

Propolis uspješno djeluje kao antibiotik. Kako se klinički pokazao efikasnim protiv desetina bakterija, mnogi ga smatraju djelotvornim antibiotikom. Naravno, to ne znači da su antibiotici nepotrebni, nego da liječenje prvo možete da pokušate propolisom kao sa zdravijom alternativom kad se ne radi o ozbiljnijim stanjima.

Zanimljivo je i to da su klinička ispitivanja na nekoliko konkretnih antibiotika dokazala da su oni efikasniji kad se uzimaju s propolisom nego kad sami djeluju. Kada su virusi u pitanju, s obzirom na to da antibiotici uopšte ne djeluju na viruse, propolis je nezamjenljiv za većinu virusnih infekcija. Odličan je i kao lijek i kao preventiva protiv gripa i svih vrsta infekcija disajnih puteva, bez obzira na to jesu li bakterijske ili virusne, kao i kod upala desni i usne duplje.

Djelotvoran je kod…

Liječenja opekotina, raznih rana na koži, zubobolje, upale desni, neprijatnog zadaha, hemoroida… Pored ovoga, djeluje vrlo široko – protivupalno, antibakterijski, antivirusno, antigljivično i kao antioksidans, a ima i anestetička svojstva.

Propolis odlično djeluje i kod regeneracije tkiva, te kod svih složenih poremećaja i bolesti, a posebno kod onih koje su posljedica stresnog načina života i toksičnosti okoline. Može da bude koristan svima koji žele da smanje štetne posljedice svakodnevnog načina života, zbog čega slabi imunitet, te organizam postaje podložan brojnim bolestima. Propolis se savjetuje i u prevenciji karijesa. Odličan je i kao anestetik (protiv bolova), ne samo u stomatologiji nego i kod svih bolova slabog i srednjeg intenziteta.

Narodna medicina

U narodnoj medicini propolis je odavno poznat kao lijek za rane, žuljeve, pa i za rak. Primjena propolisa u liječenju uglavnom se zasniva na njegovom antibakterijskom dejstvu i to mahom spolja u obliku masti, peroralno u vidu ekstrakta.

U poređenju sa drugim preparatima, prednost propolisa je u tome što je potpuno bezopasan za organizam i što se može upotrebljavati kako u kombinaciji sa drugim lijekovima, tako i samostalno. Upotreba propolisa, kao i drugih pčelinjih proizvoda u humanoj medicini, sprovodi se pod kontrolom i uz savjet ljekara zbog mogućih alergenskih reakcija.

Apiterapija

Terapija medom i ostalim pčelinjim proizvodima (propolis, matična mliječ, pčelinji vosak) poznata je kao apiterapija. Svi oblici apiterapije, pa i terapija propolisom, izrazito su jednostavni za sprovođenje zahvaljujući brojnim gotovim preparatima koji su dostupni u apotekama bez recepta. Ipak, nemojte da zaboravite da se posavjetujete s ljekarom i drugim stručnim licima, posebno ako uzimate druge lijekove ili bolujete od neke hronične bolesti.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/propolis-jaci-od-antibiotika/||claudebot