Šta se dešava sa tijelom kada pijete gazirane sokove? (Video)

Objavljeno: 8. 2. 2016 u 12:38h

Koliko ste puta čuli da gazirani sokovi nisu dobri za vas? Sigurno bezbroj puta! Međutim, šta se zaista dešava vašem tijelu kada pijete samo gazirano? Prije par dana izašao je i video koji na veoma slikovit način prikazuje koliko su gazirani sokovi štetni.

Već sa prvim gutljajem kiselina nagriza zubnu gleđ, i tako se bakterije brže skupljaju i vremenom se stvara karijes. Međutim, to je tek početak. U samo jednoj limenci gaziranog napitka nalazi se 46 grama šećera, tako receptori na jeziku signaliziraju ukus slatkog i šalju poruku mozgu gde se nalazi i centar za nagrade – mozak to signalizuje kao nešto dobro i zato traži svoju novu dozu. Tako se javlja zavisnost od slatkog.

Samo za primjer, ukoliko pijete nedjelju dana gazirane sokove umjesto vode, tada ćete u tijelo uneti dodatnih 5.430 kalorija uz svu hranu koju redovno uzimate – naravno, razlika će se primjetiti i na vagi pa nije ni čudno što su upravo gazirani sokovi jedan od glavnih krivaca za gojaznost u Americi.

Velika količina šećera opasna je za normalni rad organizma pa može doći do poremećaja rada insulina, što na kraju dovodi do dijabetesa. Gazirani sokovi ubrzavaju i starenje, a ako niste znali, njihova štetnost upoređuje se sa pušenjem narkotika.

Zato razmislite dva puta prije nego što posegnete za tom drugom limenkom gaziranog pića.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/sta-se-desava-sa-tijelom-kada-pijete-gazirane-sokove-video/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot