Prehlada može da pokrene upalu

Objavljeno: 8. 2. 2016 u 10:31h

Urinarne infekcije češće su tokom zimskih mjeseci, upozoravaju stručnjaci.

Čak i obična prehlada ili nazeb kod njih mogu da budu okidač da se bolest ponovo javi.

Žene češće nego muškarci imaju probleme sa upalom mokraćnih puteva zbog karakteristične anatomske građe – kratka i široka mokraćna cijev, blizina vagine i analnog otvora. Procjenjuje se da u toku godine 10 odsto žena ima simptome urinarne infekcije, a najčešći uzročnici su ešerihija koli, koja se otkrije u 70-95 odsto slučajeva, rjeđe proteus mirabilis ili klebsijela.

“Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, a od tegoba uglavnom su prisutni bolno, učestalo i hitno mokrenje, bolovi iza preponske kosti, nerijetko i prisustvo krvi u mokraći i neprijatan miris urina”, kaže major dr Aleksandar Spasić, urolog Vojnomedicinske akademije.

“Akutna upala mokraćne bešike nije praćena povišenom tjelesnom temperaturom, ukoliko infekcijom nije zahvaćeno tkivo bubrega. Drugi mogući razlozi tegoba su vaginitis ili upala vagine, seksualno transmisive infekcije (hlamidija, ureaplazma, mikoplazma) i oboljenja mokraćne cijevi.”

Kod nekomplikovanih urinarnih infekcija antibiotska terapija treba da traje tri dana. Mlađim pacijentkinjama sa funkcionalno i strukturno normalnim urinarnim sistemom, kod kojih se infekcije čašće javaljaju u toku jedne godine, treba uraditi urinokulturu, dubinsko snimanje bubrega i ultrazvukom odrediti količinu urina koja zaostaje nakon izmokravanja. Od pomoći je i cistoskopija, pregled mokraćne bešike optičkim instrumentom, kako bi se isključila neka druga urološka bolest.

“Infekcije mokraćnih puteva u nekim slučajevima mogu da budu nadogradnja na neki od tumorskih procesa u urogenitalnom traktu, posljedica kalkuloze ili kamenja, anomalija u građi i one su komplikovanije za rješavanje”, ističe dr Spasić. “Takođe, i osobe sa šećernom bolešću i na imunosupresivnoj terapiji su sklonije ovim tegobama.”

Urinokultura obavezna u trudnoći

Urinokulturu treba uraditi uvijek kada se sumnja da se infekcija proširila na bubreg, kod pacijentkinja koje nisu dobro reagovale na terapiju, i kod trudnica.

Doktor Spasić napominje da se osim terapijskih doza, pacijentkinjama sa učestalim upalama mokraćnih puteva propisuju profilaktičke, male doze antibiotika u trajanju od jednog do više meseci.

“One zahtijevaju češće kontrole, ali i promjenu nekih životnih navika kao i neantimikrobnu profilaksu nadoknade hormona kod atrofičnog vaginitisa ili imunoprofilaksu različitim preparatima koji povećavaju imunitet sluznice mokraćne bešike. Na raspolaganju su i vakcine koje se izrađuju za svaku pacijentkinju ponaosob”, objašnjava dr Spasić. “Upotrebom probiotika, čajeva ili gotovih preparata (kapsula) od brusnice, tradicionalnih biljnih mešavina od uve, peršuna i povećanim unosom tečnosti mehaničkim putem se smanjuje broj uzročnika infekcije.”

Veća sklonost ka infekcijama

Faktori rizika u mlađem dobu su početak seksualnih odnosa, upotreba spermicidnih sredstava kojima su obloženi kondomi ili femidomi, promjena seksualnog partnera. Žene u menopauzi i starije sklonije su ovim infekcijama ukoliko su tegobe imale i prije, u slučajevima loše kontrole mokranje (inkontinencija), atrofičnog vaginitisa kao posledice nedostatka estrogena, spada mokraćne bešike, većeg zaostatka urina u mokraćnoj bešici nakon izmokravanja.

Izvor: novosti.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/prehlada-moze-da-pokrene-upalu/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot