Evo šta će se dogoditi ako prestanete da pijete mlijeko!

Objavljeno: 6. 2. 2016 u 12:51h

Mnogi vole mlijeko. Sigurno i vi. A tek sir. Čak i kad postoji potencijalna opasnost po zdravlje, ljude ne napušta želja za mliječnim proizvodima. Međutim, odricanje od istih možda bi mogla da bude najbolja novogodišnja odluka, ako želite da budete zdravi.

 Ako ste se ikad pitali šta bi se desilo sa vašim tijelom kada biste prestali da unosite mlijeko i mliječne proizvode, ovih pet stvari biste sa sigurnošću mogli da očekujete.

1. Varenje će vam se poboljšati

Čak 65% svjetske populacije ima problem sa varenjem mlijeka. To varira dosta u različitim krajevima svijeta, ali postoji velika mogućnost da spadate u grupu koja ima problem sa tim. Možda je to toliko blago da niste ni svjesni tog problema. Intolerancija na laktozu izaziva nadimanje, naduvenost, dijareju ili stomačne grčeve.

2. Smanjenje fleka na licu

Odložite šminku – kad se odreknete mlijeka ni ona vam više neće biti potrebna. Istraživanja su otkrila da mlijeko stimuliše pojavu akni jer sadrži anaboličke steroide, kao i hormone rasta. Presjek različitih studija o uticaju mlijeka na fleke i akne na licu iz 2013. godine otkrio je da mlijeko spada u proizvode sa visokim glikemijskih indeksom (koji utiču na povećanje šećera u krvi). Ovakva hrana lako i brzo prodire u vaš sistem i podstiče hormone da proizvode sebum, sekret koji izaziva fleke i akne na licu.

3. Smanjićete rizik od dobijanja raka

Žene, rizik od dobijanja raka jajnika može biti smanjen ili u potpunosti eliminisan ako prestanete da pijete mlijeko. Nedavno sprovedena studija otkrila je da su žene koje su pile tri ili više čaša mlijeka nedjeljno imale veće šanse za dobijanje raka jajnika. Jedna studija sa Harvarda sprovedena na muškarcima otkrila je da mliječni proizvodi i kalcijum utiču na pojavu raka prostate. Kod onih koji su konzumirali preko 600 mg kalcijuma dnevno kroz mliječne proizvode, rizik za dobijanje raka iznosio je oko 34%.

4. Smanjićete rizik od dijabetesa

Studije su otkrile vezu između mlijeka i dijabetesa. Ovde je poseban akcenat stavljen na jogurt i povećani rizik od razvitka dijabetesa tipa 2. 5. Nećete imati slabije kosti

Možda je ovo protivno svemu što su vam ikad pričali o mlijeku, ali ispostavilo se da ono ne može da spriječi lom kostiju kod odraslih onoliko koliko ste mislili. Ova studija sa Harvarda koja je sprovedena na blizu 78.000 žena nije pronašla nikakav dokaz da visok unos kalcijuma može da spriječi prelome kukova i laktova. Kalcijum možete da unesete na razne druge načine npr. tako što ćete jesti pasulj.

Izvor: b92.net

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/evo-sta-ce-se-dogoditi-ako-prestanete-da-pijete-mlijeko/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])