Isprobajte ovaj prirodni osvježivač daha

Objavljeno: 5. 2. 2016 u 14:02h

Uloga ove biljke blagotvorna je za zdravstvene tegobe, ali i za gurmane. Izvrstan je začin, ali i lijek.

Mnogi ljudi muku muče s lošim zadahom koji može biti posljedica problema s probavnim traktom ili pak nečeg banalnijeg poput zadaha konzumiranih namirnica. Kako biste uštedjeli novac na kupovini kojekakvih preparata zasićenih hemikalijama, okrenite se prirodi.

Idealna biljka za svjež dah je menta, odnosno metvica, u narodu poznata i kao nana. Konzumirati je možete na mnoge načine, a dobra je stvar što je zaista ugodnog okusa.

Listove mente možete staviti u čašu obične hladne vode ili pak u ledeni čaj. Ostavite je da odstoji u tekućini, a zatim je popijte. Ljeti je izvrsno osvježavajuće piće dodate li napitku i kockice leda.

Mentu možete dodavati i svakodnevnim namirnicama kao začin. Primjera, usitnjene listiće te izvrsne biljke možete dodati u jela s graškom, mrkvom, cvjetačom, nešto prije kraja kuhanja. Mentom možete začiniti i desert. Primjera, u tijesto za čokoladne kolačiće dodajte usitnjenu mentu i dobit ćete sasvim novi specijalitet, a promjena će vas iznenaditi.

Umjesto žvakačih guma ili bombna žvačite listiće mente! Prije upotrebe samo ga isperite vodom. Dah će biti svjež kao nakon pranja zubiju. Menta pomaže i kod štucanja – u čašu mlake vode dodajte nekoliko kapi svježe iscijeđenog limuna, malo soli i nekoliko listova mente. Ova moćna biljka odčepljuje i nos uslijed snažne prehlade. U lonac prokuvane vode dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja mente. Nagnite se nad lonac i glavu pokrijte ručnikom te se inhalirajte. Sinusi će se preporoditi, a para će osvježavajuće djelovati i na kožu lica.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/isprobajte-ovaj-prirodni-osvjezivac-daha/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])