Žene zaista teže gube kilograme nego muškarci

Objavljeno: 3. 2. 2016 u 11:17h

Naučnici kažu da žene lakše dobijaju kilograme nego muškarci, a mnogo teže ih gube. Razlog za to su genetske razlike koje utiču na “programiranje” mozga.

“Muškarci i žene žive u istom okruženju i izloženi su istim uslovima, a ipak je stopa gojaznosti mnogo viša među ženama, pa ih ima gotovo dva puta više, u odnosu na muškarce koji pate od istih problema”, objašnjava Istraživač Univerziteta Aberdin Lora Hajsler.

“Željeli smo da saznamo zašto je ženama lakše da se ugoje.”

Kako bi pronašli odgovor na to pitanje, profesorka Hajsler je sa svojim timom proučavala ponašanje hormona POMC peptida.

Ovi hormoni koje proizvodi mozak ključni su za kontrolu apetita i upravo na njih djeluje novi lijek protiv gojaznosti.

Ispostavilo se da su u laboratorijskim ispitivanjima oni miševi koji su proizvodili taj hormon lakše gubili kilograme. Međutim, rezultati su bili drugačiji kod ženki i mužjaka.

Iako su ženke izgubile na težini, bile su i dalje “punačkije” od mužjaka, stoji u izveštaju objavljenom u stručnom časopisu Molecular Metabolism.

Eksperimenti su pokazali da hormon smanjuje apetit kod oba pola i ubrzava muški metabolizam. Naučnici smatraju da bi isto moglo da važi i za ljude i pretpostavljaju da je to moguće objašnjenje za to što žene mnogo teže gube suvišne kilograme.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/zene-zaista-teze-gube-kilograme-nego-muskarci/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])