Kada ste posljednji put popili vodu?

Objavljeno: 3. 2. 2016 u 09:44h

Ne obazirete se na upozorenja ljekara u vezi sa tim koliko je važno piti vodu? Mnogo griješite!

Svima je dobro poznat osjećaj “Sahare” u ustima kada se probude ujutru i sjete se da nisu popili vodu pred spavanje. Ali, da li znate šta nedostatak tečnosti zapravo radi vašem tijelu?

Dehidracija se javlja kada tijelo izgubi više tečnosti nego što unese, ali na njega utiče i najmanji gubitak tečnosti.

Najčešći razlozi uslijed kojih dođe do dehidracije su znojenje, groznica, povraćanje, dijareja, često uriniranje, ne unošenje dovoljno tečnosti, konzumiranje alkohola i stres.

Preporuke u vezi sa količinom vode koju bi trebalo da unosimo u sebe variraju, a zavise od nivoa aktivnosti, tjelesne mase, godina… Generalni savjet je da unosite tečnosti koliko je potrebno kako ne biste bili žedni neko duže vrijeme, a onda da lagano povećavate unos kada vježbate ili kada je toplo vrijeme.

I ne mora samo osjećaj žeđi da bude znak dehidracije.

Ako ste srednje dehidrirali, možete ima sledeće simptome: suva usta, umor, glavobolja, neredovno uriniranje ili urin tamnije boje, suva koža, zatvor, vrtoglavice, loš zadah, potreba za slatkišima ili promjene raspoloženja.

Znaci ozbiljne dehidracije su: ubrzano disanje i otkucaji srca, velika vrtoglavica, padanje u nesvijest, nikakva urinarna aktivnost i izuzetno tamna mokraća, ekstremno suva koža bez elastičnosti, podočnjaci, ogromna žeđ, nizak krvni pritisak i odsustvo znojenja u situacijama kada bi trebalo da se znojite (dok vježbate, na primjer).

Zanimljivo je da blaga dehidracija može biti “zamaskirana” osjećajem gladi, a vašem tijelu je zapravo potrebna tečnost, tako da ako osjetite nekada glad, a nedavno ste jeli, prvo popijte vodu, pa onda promislite opet šta vam je tačno.

Loš zadah je rezultat toga što je jedna od funkcije pljuvačke da čisti usta. Kada dehidrirate, proizvodite manje pljuvačke, pa usta postanu pogodno tlo za gajenje bakterija.

Što se kože tiče, kako biste provjerili da li vam je izgubila elastičnost uslijed dehidracije, nježno uštinite dio kože na šaci, povucite je na gore i pustite. Ukoliko je koži potrebno nekoliko sekundi da se vrati na mesto, to znači da morate da pijete više vode.

Glavobolje dolaze uslijed toga što se vaš mozak SMANJI kada dehidrirate – to stvarno nema potrebe sebi da radite, bezbolnije je popiti vodu.

Ako su vam svi navedeni simptomi i više nego poznati, sada znate šta je u pitanju, ali i lak način da to rešite – hidrirajte se!

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/kada-ste-posljednji-put-popili-vodu/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])