Namirnice za jačanje imuniteta u toku zime

Objavljeno: 2. 2. 2016 u 15:35h

Vrlo je bitno svakodnevno konzumirati namirnice za jačanje imuniteta koje su pune vitamina.

Zima je vrijeme prehlada i gripa, zato se u tom periodu moramo više brinuti o hrani koju unosimo u organizam. Upravo nam zima nudi mnogo takvih namirnica, a mi vam predstavljamo neke od njih!

Šipak

Sa svojom kombinacijom slatkog i kiselog ukusa, šipak je vrlo posebno voće koje sadrži mnoštvo vitamina C. Njegove sjemenke se mogu dodati u jogurt, salatu ili jednostavno konzumirati samostalno. Uz to sadrži i vitamin B i folnu kiselinu. Antioksidansi koje sadrži, pomažu u sprečavanju prehlada i gripa i sprečavaju razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Kivi

Kivi često nazivaju „super voćem“ jer sadrži vrlo malo kalorija, a ima mnogo ljekovitih svojstava. Kivi je odličan izvor vitamina A, C, B i K, a sadrži i minerale kao što su kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink i bakar. Kivi je odličan za jačanje imuniteta, a takođe je dobar za srce i probavu. Možete ga dodati u voćnu salatu, jogurt ili smuti i tako uživati u svim njegovim ljekovitim svojstvima.

Prokulice

Prokulice su vrlo bogate svim važnim vitaminima i mineralima. Neki od njih su vitamin C, vitamin A, vitamini B grupe, magnezijum i kalcijum. Imaju protivupalno djelovanje i mogu povećati nivo energije u tijelu. Odlične su za jačanje imuniteta i sprečavanje prehlade i gripa. Važno je znati da se prokulice ne smiju dugo kuvati jer inače gube svoja svojstva.

Citrusi

Zima bez citrusa nije prava zima. Narandže, limun, mandarine i grejpfrut su odlični izvori hranjivih materija, posebno vitamina C koji nam je najviše potreban za vrijeme prehlada i gripa. Ovo osvježavajuće i ukusno voće uveliko pridonosi zdravlju. Njihovi antioksidativni sastojci i antivirusna svojstva jačaju imunološki sistem, skraćuju vrijeme prehlade i ublažavaju njene simptome.

Kaki

Kaki je egzotično voće koje sadrži puno vitamina i minerala. Dokazano je da kaki sadrži 5 puta više vitamina C nego jabuka i trećinu manje nego limun i narandža. Osim vitamina C, kaki sadrži i vitamin A, vitamine B grupe, gvožđe, fosfor, kalcijum i mnoge druge minerale. Najveća prednost u zimskim mjesecima mu je jačanje imuniteta.

Cimet

Među najpopularnijim zimskim začinima je cimet. On ima pozitivan uticaj na imunološki sistem, poboljšava rad mozga, dobar je za srce, a njegova ulja imaju antimikrobna i protivupalna djelovanja.

Kupus

Kupus je bogat vitaminom C koji je odličan za jačanje imuniteta i sprečavanje razvoja bolesti. Pomaže u liječenju prehlade, gripa i kašlja i djeluje antiseptički na disajne organe. Tokom zimskih mjeseci bi trebalo dva do tri puta nedjeljno konzumirati kiseli kupus, kao glavno jelo ili kao prilog.

Slatki krompir

Slatki krompiri su bogati antioksidansima i beta karotenom, koji sprečava oštećenje ćelija i smanjuje rizik od razvoja različitih vrsta raka. Sadrže ugljene hidrate, vlakna, gvožđe, kalijum, vitamin B6 i druge hranjive materije. Od slatkog krompira lako možete napraviti supu, pire ili ga jednostavno ispeći.

Izvor: stvarukusa.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/namirnice-za-jacanje-imuniteta-u-toku-zime/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot