Jovana smršala 79 kilograma, pa istrčala maraton

Objavljeno: 1. 2. 2016 u 12:48h

Gojaznost mnogima predstavlja ne samo estetski, već i ozbiljan zdravstveni problem. Pravi recept za skidanje suvišnih kilograma i promociju zdravog načina života pronašla je Jovana Reljić iz Razboja kod Srpca, koja je sa 145 smršala na 66 kilograma, a sada se sprema za takmičenje u bodibildingu.

j2

Ova dvadesetdevetogodišnjakinja koja je na privremenom radu u Njemačkoj otišla je i korak dalje, istrčavši maraton za tri sata i 56 minuta, što joj je do prije četiri godine bilo nestvarno. Nesvakidašnji podvig je postigla dobro isplaniranim fizičkim aktivnostima i zdravim načinom ishrane, bez korišćenja preparata za mršavljenje. Sve je počelo uoči dočeka  2012. godine kada je krenula da uđe u jedan njemački butik, a prodavačica joj zabranila da uđe.

“Odmjerila me na ulazu od glave do pete i rekla da se unutra prodaje odjeća samo do konfekcijskog broja 42, a ja sam tada nosila 58. Osjetila sam kao da me pogodio metak i taj trenutak mi se zauvijek urezao u sjećanje. Međutim, to je bio okidač u glavi da je vrijeme za promjene i sada sam joj zahvalna za preokret u mom životu”, kaže Jovana.

Odlučila je da pojede svoj poslednji komad torte, a zatim sjela i napravila plan do detalja. Pošto je radila u Domu zdravlja, koristila je stečeno znanje da formira zdrav način ishrane. Napravila je kombinaciju unosa proteina i ugljenih hidrata i počela piti i do četiri litre vode dnevno.

“Prije toga sam godinama bila pokusni kunić proizvoda za mršavljenje, koji su mi više odmogli u životu, jer sam znala smršati 15 a ubrzo opet dobiti 25 kilograma. Shvatila sam da ključ leži u kvalitetnom izboru namirnica i pravilnoj raspodjeli obroka, a čak sam dozvolila sebi da jednom sedmično jedem šta mi srce poželi, poput pice ili slatkiša, što nije uticalo na moju kilažu”, priča Jovana.

Rezultate nije mogla postići bez fizičkih aktivnosti, poput brzog hodanja i trčanja, a zatim i fitnes treninga.

“Stavila sam fokus na kondicioni trening šest puta sedmično po jedan čas, a uporedo sam radila i sa tegovima, kako bih poboljšala muskulaturu. Nakon dva mjeseca sam smršala čak 28 kilograma. To sam proslavila tako što sam otvorila flašu šampanjca”, prisjeća se Reljićeva.

Motivacija je počela da raste i nije prošlo dugo do prijave za takmičenje u trčanju, a zatim je stigao i prvi maraton. Sve više su je počeli okupirati rezultati svjetskih fitnes modela, pa je krenula njihovim stopama.

“Zaljubila sam se u mišiće i krenula sam intenzivno da vježbam u teretani. Sada me čeka takmičenje u atletskoj gimnastici na jugu Njemačke. Želja mi je da bodibilding preraste u posao kojim ću se profesionalno baviti”, priča Jovana, koja radi na poslovima zdravstvenog osiguranja u blizini Štutgarta. Svima koji imaju problema sa kilažom poručuje da vjeruju u sebe, čak i onda kada ciljevi izgledaju nerealni.

Jovanin meni preporučuje da se jede češće, ali da to budu manje porcije.

Doručak:

  • Zobene pahuljice
  • voće
  • kriška raženog hljeba i jaja
  • (nekad popije čaj ili kafu)
  • Nakon tri sata, pojede orašaste plodove (bademi ili orasi)

Ručak:

  • Meso i povrće
  • ponekad špagete ili rižu

Večera (bogata proteinima):

  • Komad pečenog mesa, bez dodataka
  • U potpunosti izbacila ugljene hidrate u noćnim satima

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/jovana-smrsala-79-kilograma-pa-istrcala-maraton/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot