Koristite začine umjesto lijekova

Objavljeno: 1. 12. 2015 u 13:12h

Začini koje koristite u kuhinji ne služe samo da ono što kuvate bude ukusnije. Pročitajte koje sve blagodeti dobijamo od začina…

Cejlonski cimet

Kašičica mljevenog cimeta sadrži jednak nivo antioksidanata kao i pola šoljice brusnica. Bogat je polifenolima koji djeluju poput isnulina u našem tijelu i pomažu pri regulaciji nivoa šećera u krvi. Cejlonski cimet ima brojna ljekovita svojstva, a možete ga komnzumirati u jutarnjoj kaši, čaju, pečenim bundevama i, naravno, kolačima.

Ruzmarin

Aktivni sastojci ruzmarina pokazuju sposobnost ublažavanja upala, koja su čest okidač mnogih hroničnih bolesti. Moguća uloga ruzmarina u održavanju srčanog zdravlja takođe je predmet istraživanja. Kad se želite razbuditi, pomirišite grančicu ruzmarina. Ruzmarin je odličan u marinadama, sosovima od paradajza, pecivima i kolačima.

Majčina dušica

Poznata je po antioksidativnim svojstvima. Vodica od majčine dušice može pomoći protiv upaljenog grla i bronhitisa. Koristi se i kao antiseptik u rastvorima za ispiranje usta u slučajevima bolesti zubi i upale desni. Da biste uključili što više majčine dušice u prehranu, ubacite je u preliv za salatu i u razne sosove, naspite je po kuvanom povrću i koristite je uz bareno povrće.

Đumbir

Đumbir može pomoći kod mučnine, gripa i prehlade, kod problema sa varenjem, a u toku su istražvanja u vezi sa njegovim dejstvom na ublažavanje bola i upalnih procesa. Prijatno ljutog ukusa, đumbir se odlično slaže sa slatkim i slanim jelima, barenim povrćem u supama i čorbama… Takođe je odličan kada se ubaci u čajeve i cijeđeno voće.

Bosiljak

Ovaj aromatični zaštitni znak italijanske kuhinje ima antibakterijska i protivupalna svojstva. Sadrži obilje hranjivih materija, beta karoten, magnezijum, kalcijum i gvožđe. Bosiljak je uspješan u svladavanju otpornih bakterija kao što su Ešerihija koli i listerija. Odličan je i za ljude koji pate od artritisa i drugih upalnih procesa. Bosiljak pojačava ukus jelima i dobro se slaže s paradajzom u svim kombinacijama, piše “Alternativa za vas”.

Kardamom

Kardamom potiče iz indijskih šuma i tradicionalno se koristi u indijskoj kuhinji. Ajurvede medicina ga koristi u liječenju astme. Blagotvoran je u slučajevima čira, problema sa varenjem, protiv depresije. Ovaj papreni začin s ukusom limuna, predmet je naučnih istraživanja, koja pokazuju da je kardamom vredan dodatak svakodnevnoj prehrani. Smatra se diuretikom, što ga čini korisnim kod tegoba s mokraćnim kanalima, za čišćenje bubrega. Takođe, pomaže kod mršavljenja, snižavanja krvnog pritiska i uklanjanja toksina iz tijela. Kao i njegovi srodnici kurkuma i đumbir, kardamom ima protivupalna svojstva i ublažava bol i otoke, osobito u ustima i grlu. U kuhinji se dodaje slanim i slatkim jelima.

Kurkuma

Ovaj začin je uobičajen sastojak karija. Naučnici proučavaju ulogu kurkume u održavanju moždanog zdravlja i u zaštiti od opadanja umnih sposobnosti uslijed starenja. Aktivan sastojak kurkume, – kurkumin, istinski je tonik za srce. Kurkumin pomaže pri spriječavanju Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, raka, srčanih oboljenja, dijabetesa, artritisa i depresije.

Ljuta crvena paprika

Ljuti ukus paprike je posledica visoke koncentracije sastojka zvanog kapsaicin. Urađena su mnoga istraživanja o tome kako kapsaicin djeluje na prevenciju čira, kao sredstvo koje podstiče mršavljenje, zatim za ublažavanje bolova i održavanje srčanog zdravlja. Ljuta paprika je odličan izvor beta karotena – antioksidansa koji ublažava simptome astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Možete je koristiti u svim jelima u koja želite dodati ljutu notu.

Žalfija

Čaj od kadulje ili žalfije preporučuje se kod problema sa želucem i upaljenog grla. Nedavna istraživanja su pokazala kadulja može ublažiti rane simptome Alchajmerove bolesti, a pomaže i prilikom učenja jer poboljšava pamćenje. Žalfija je neizostavan dio mediteranske kuhinje. Dodaje se umacima, jelima s povrćem, tjestenini…

Izvor: mondo.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/koristite-zacine-umjesto-lijekova/||claudebot