Povrće koje umanjuje rizik nastanka raka želuca

Objavljeno: 30. 11. 2015 u 16:03h

Veoma važan antioksidant Vitamin C je otkriven u krompiru, kelju, kupusu i celeru.

Naučnici su otkrili da ljudi koji jedu velike količine bijelog povrća imaju manje vjerovatnoće da dobiju rak želuca.

Studija koju su sproveli kineski naučnici sa Zeijang univerziteta, otkrila je da konzumacija krompira, karfiola i luka smanjuje šanse pojave raka želuca, a da pivo, alkoholna pića, so i konzervirana hrana povećavaju taj rizik.

Rak želuca usmrti oko 13 osoba svakoga dana u Britaniji, a za 10 godina, stopa onih koji prežive ovu bolest je samo 10 odsto.

Kupus, kelj i celer su takođe dobri kao prevencija pojave ove bolesti.

Za svo povrće se smatra da sadrži vitamin C, koji se ponaša kao antioksidant protiv ćelijskog stresa u stomaku. Konzumacija oko 50 grama ovog vitamina svakoga dana umanjuje rizik nastanka i razvoja raka želuca za osam odsto.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/povrce-koje-umanjuje-rizik-nastanka-raka-zeluca/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])