“Otrovna” nova odjeća: Samo jedno pranje nekad nije dovoljno

Objavljeno: 30. 11. 2015 u 14:39h

Čak i odjeća poznatih svjetskih brendova sadrži hemikalije koje narušavaju zdravlje, među njima je i formaldehid koji inače služi za očuvanje dijelova tijela mrtvih ljudi.

Mnogo je važnije prije nošenja oprati novu odjeću. To se odnosi i na posteljinu, peškire i sve ostalo što dolazi u dodir s kožom, a može da se pere. Dermatolozi kažu kako bi je čak bilo dobro oprati dva puta jer veoma lako može da sadrži formaldehid. Proizvođači upotrebljavaju ovu opasnu hemikaliju, koja se inače koriste i za očuvanje leševa ili dijelova tijela mrtvih ljudi, kako bi spriječili gužvanje materijala i pojavu buđi.

Iako količina formaldehida ne bi smjela da prelazi neke zakonske granice, na tržištu se ipak nalazi odeća u kojoj je ta količina daleko premašena. Pojava ove hemikalije nije rezervisana samo za jeftinije robne marke, već i one skuplje. Ova hemikalija uzrokuje mnoge zdravstvene probleme, na primjer, pojavu alergija, nekih kožnih bolesti, oslabljenog imuniteta, raka itd, piše Country Living.

Formaldehid ima antibakterijska svojstva pa ima široku primenu u dezinfekciji, npr. u raznim fabričkim pogonima, a navodno se upotrebljava i kod proizvodnje tableta za dezinfekciju grla i usta. Koristi se i zasunčanje , u industriji papira, u proizvodnji boja, igračaka itd. Osim formaldehida u odjeći i ostalim tkaninama ima i drugih hemikalija koje se koriste tokom proizvodnje.

Greenpeace organizacija napravila je prošle godine analizu dječje odjeće i obuće veoma poznatih i skupih svjetskih brendova. Uzeli su 27 uzoraka i poslali ih na analizu. U 16 njih pronašli su opasne hemikalije, čak i otrovne, koje narušavaju hormonalnu ravnotežu u tijelu i uzrokuju druge zdravstvene probleme. Nakon njihovih upozorenja neki proizvođači počeli su da redukuju upotrebu hemikalija. Kažu kako su mnoge od tih hemikalija široko rasprostranjene u našem okruženju, piše Greenpeace.

Izvor: 24sata.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/otrovna-nova-odjeca-samo-jedno-pranje-nekad-nije-dovoljno/||claudebot