“Otrovna” odjeća: Samo jedno pranje nekad nije dosta

Objavljeno: 29. 11. 2015 u 13:15h

Puno je važnije prije nošenja oprati novu odjeću nego onu korištenu.

To se odnosi i na posteljinu, peškire i sve ostalo što dolazi u dodir s kožom, a perivo je. Dermatolozi kažu kako bi je čak bilo dobro oprati dva puta jer vrlo lako može sadržavati formaldehid. Proizvođači upotrebljavaju ovu opasnu hemikaliju, koji se inače koriste i za čuvanje mrtvaca ili dijelova njihovih tijela, kako bi spriječili gužvanje materijala i pojavu plijesni.

Iako količina formaldehida ne bi smjela prelaziti neke zakonske granice, na tržištu se ipak nalazi odjeća u kojoj je ta količina daleko premašena. Pojava ove hemikalije nije rezervisana samo za jeftinije robne marke, već i one skuplje. Ova hemikalija uzrokuje mnoge zdravstvene probleme, primjerice, pojavu alergija, nekih kožnih bolesti, oslabljenog imuniteta, raka itd, piše Country Living.

Formaldehid ima antibakterijska svojstva pa ima široku primjenu u dezinfekciji, npr. u raznim tvorničkim pogonima, a navodno se upotrebljava i kod proizvodnje pastila za dezinfekciju grla i usta. Koristi se i za štavljenje kože, u industriji papira, u proizvodnji boja, igračaka itd. Osim formaldehida u odjeći i ostalim tkaninama ima i drugih hemikalija koje se koriste tokom proizvodnje.

Greenpeace organizacija napravila je lani analizu dječje odjeće i obuće vrlo poznatih i skupih svjetskih brendova. Uzeli su 27 uzoraka i poslali na analizu. U 16 njih pronašli su opasne hemikalije, čak i otrovne, koje narušavaju hormonalnu ravnotežu u tijelu i uzrokuju druge zdravstvene probleme. Nakon njihovih upozorenja neki proizvođači počeli su reducirati upotrebu hemikalija. Kažu kako su mnoge od tih kemikalija široko rasprostranjene u našem okruženju, piše Greenpeace.

Izvor: NN/24 sata.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/otrovna-odjeca-samo-jedno-pranje-nekad-nije-dosta/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot