Pet znakova na kosi koji otkrivaju zdravstvene probleme

Objavljeno: 28. 11. 2015 u 11:49h

Imate dosta sijedih vlasi, a još nemate ni 35? Kosa vam opada u pramenovima? Pročitajte šta može da bude uzrok tome i u kojim slučajevima vam kosa govori da morate da odete kod ljekara.

1. Pretjerano opadanje kose

Žena, u prosjeku, dnevno izgubi stotinjak vlasi, što se smatra normalnom pojavom. Ali, ako primijetite je kosa počela da vam značajnije opada, najbolje rješenje je da potražite savjet ljekara.

Pretjerano opadanje kose može da bude znak poremećaja u ravnoteži hormona , ali i bolesti poput “pityriasis amiantacea” i seboreje ili poremećaja rada štitne žlijezde. Isto tako, za opadanje kose mogu da budu odgovorni i neki lijekovi, ali nedostatak minerala u organizmu poput gvožđa i cinka.

2. Tanke i slabe vlasi

Ako su vaše čvrste, debele vlasi oslabile i stanjile se to može da ukaže na hipotireozu, bolest štitne žlijezde koja nastaje zbog premale proizvodnje hormona. Štitna žlijezda regulše rad endokrinog sistema i utiče na strukturu kose, zato prvo što morate da uradite jeste da odete kod ljekara i zatražite savjet.

Uzrok promjene strukture vlasi može da bude i stres. Zbog stresa kosa sporije raste, gubi sjaj i postaje sva. Stres utiče na zadržavanje natrijuma (soli), koji može da se akumulira oko folikule vlasi uzrokujući smanjeni prenos hranjivih materija koje su vašoj kosi prekopotrebne.

3. Kosa koja opada u pramenovima

Otpadanje malih pramenova može biti izazvano “alopeciom areatom”, autoimunom bolesti uzrokovanom velikim promjenama u organizmu poput trudnoće ili bolesti pri kojoj imunološki sistem slabi i time utiče na smanjenje folikula vlasi.

Isto tako, Citostatici, vitamin A i njegovi derivati, antidepresivi, hormoni (testosteron), lijekovi za smanjenje masnoća u krvi, kao i određene vrste lijekova za visoki pritisak takođe mogu da izazovu prekomjerno ospadanje kose.

4. Preuranjene sijede vlasi

Imate li mnogo sijedih, a mlađi ste od 35 godina, moguće je da vam nedostaje vitamin B12 i B9 poznat i kao folna kiselina.

Isto tako, pojava sijedih vlasi u ranoj životnoj dobi može da bude uzrokovana lošim kvalitetom krvi i problemima s bubrezima, poremećajem rada štitne žlijezde, ali kožnom bolešću kao što je vitiligo, koja uzrokuje iznenadnu pojavu depigmentacije.

5. Lako lomljive vlasi

Kosu čini belančevina keratin pa nedostatak bjelančevina u ishrani može da oslabi vlas toliko da ona vrlo lako puca. Lomljivu kosu može da uzrokuje i pothranjenost.

Naime, dijete koje podrazumijevaju niski unos ugljenih hidrata mogu da utiču na njeno pojačano opadanje, ali i kvalitet zbog čega ona može da postane tanka i lomljiva.

Krivca za lomljivu kosu možete da pronađete i u nedostatku vitamina A ili H (biotina) te pretjeranom izlaganju kose UV zracima.

Izvor: RTV7.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/pet-znakova-na-kosi-koji-otkrivaju-zdravstvene-probleme-2/||claudebot