Biljka koja pomaže kod odvikavanja od cigareta i kostobolje

Objavljeno: 27. 11. 2015 u 11:21h

Ljekovita priroda: Barska biljka kod nas se zove i mirišljava šaš, vodeni božur, mirisni korijen, mirisava trska, sabljar. Obloge od praha biljke i lozovače za zarastanje čireva, kod gihta i kostobolje.

fds

Aromatičan i ljekoviti iđirot (Acorus salamis) stari Kinezi su nazvali “onaj koji produžava život”, obilato je korišćen i u starom Rimu i Grčkoj, od njega su pravili balzame za njegu lica i tijela i lečili organe za varenje. Po otkriću Amerike, prenijet je na novi kontinent gde su ga Indijanci masovno uzgajali.

Kod nas je poznat i pod imenima “mirišljava šaš”, “vodeni božur”, “mirisni korijen”, “mirisava trska”, “sabljar”… Ova barska biljka nalazi se najčešće uz močvare, jezera, bara, na obalama stajaćih voda. Ljekoviti korijen pušta u mulju, a iz njega rastu brojni sabljasti listovi. Korijen može biti dugačak i do metar, a svjež ima gorak ukus. Za ljekovite svrhe se vadi u kasnu jesen ili rano proljeće, nakon toga se dobro ispere, isiječe na komade dužine 10 cm, naniže na konac i suši na tamnom promajnom mjestu ili u rerni na 35 stepeni. Osušen, ima blaži ukus.

Mnogi narodni ljekari vjeruju da korijen može da izliječi svaku bolest crijeva, ma koliko da je uporna, najefikasniji je kod nadimanja i grčeva, pokreće lijena crijeva. Preporučuje se i kod opšte slabosti organizma, oboljenja žlijezda i kostobolje. Djelotvoran je kod usporenog metabolizma, anemije, bubrežnih oboljenja. Mršavim osobama se preporučuje čaj od iđirota jer podstiče apetit, a i dobro je sredstvo za čišćenje organizma.

Ima obilje vitamina C pa je dobar protiv prehlade, gripa i snižava temperaturu. Sadrži i jod koji poboljšava koncentraciju i pamćenje, reguliše rad štitne žlijezde. Zbog umirujućeg dejstva koristi se kod napetosti, od iđirota se prav i tečnosti za ispiranje jer osvježava dah i sprečava upalu desni.

Od svježeg korijena se pravi sok, očisti se i vlažan iscjedi u sokovniku. Obloge od praha i jake rakije lozovače se preporučuju kod čireva, gihta i kostobolje. Ima miris cimeta, pa se etarsko ulje koristi u kozmetici i dodaje parfemima.

shutterstock_328444673

Ipak, sa iđirotom bi trebalo biti oprezan zbog ulja azarona, a čaj se ne preporučuje trudnicama ni osobama sa gastritisom.

Čaj za želudac i crijeva – u čašu hladne vode sipajte ravnu kašičicu korijena, ostavite preko noći, a ujutru malo zagrijte, procijedite i pijte po gutljaj prije i poslije svakog obroka. Dnevno ne smije da se popije više od šest gutljaja.

Ljekovita kupka se pravi kada se 200 g korijena ostavi preko noći u 5 l hladne vode, sutradan se zagrije do ključanja i kad se ohladi doda u vodu za kupanje.

Protiv pušenja

Suv korijen se polako žvaće, a sastojci u njemu kod pušača suzbijaju želju za cigaretama. Najbolji efekat se postiže ako se žvaće 10 do 15 komadića sivog korena iđirota.

Izvor: novosti.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/biljka-koja-pomaze-kod-odvikavanja-od-cigareta-i-kostobolje/||claudebot