Pušenje uništava pamćenje

Objavljeno: 25. 11. 2015 u 10:09h

Da je pušenje loše za zdravlje poznato je još odavno, ali sada naučnici trde da ono negativno utiče i na pamćenje.

Dosad je utvrđeno da duvan uništava pluća, srce i ten i podstiče razvoj pojedinih vrsta kancera i kardiovaskularnih patologija.

Izgleda, međutim, da ozbiljno napada i mozak, prije svega tako što oštećuje pamćenje. Istraživači sa Univerziteta u Edinburgu ustanovili su da postoji direktna veza između pušenja i promjena u mozgu.

Tokom starenja dolazi do postepene erozije spoljnih slojeva mozga, proces koji se znatno ubrzava pod dejstvom duvana. Pogođene zone nalaze se u dijelu mozga zaduženog za pamćenje, pažnju i koncetraciju.

Ovi nalazi, koji se temelje na osnovu skeniranja mozga 500 osoba prosječne starosti 75 godina, mogli bi da potvrde teoriju po kojoj pušenje podstiče degenerativne procese u mozgu. Naime, mozak pušača je bio daleko “tanji” od mozga ne-pušača, ali i od osoba koje su ostavile pušenje.

Rezultati studije, objavljene u časopisu Molecular Psychiatry Journal, ukazuju, takođe, da odustajanje od pušenja ima neposredne pozitivne posljedice po mozak. Proces ozdravljenja moždanog tkiva vidljiv je samo nekoliko sedmica nakon prestanka pušenja, napominju ljekari.

Oni podsjećaju da ova loša navika povećava rizike od demencije, ali ističu da se proces lako može obrnuti – dovoljno je reći ne duvanu.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/pusenje-unistava-pamcenje/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot