Da li su nam ugljeni hidrati neprijatelji?

Objavljeno: 25. 11. 2015 u 13:48h

Integralne žitarice prepune su vlakana za koja je dokazano da sprječavaju razne bolesti – od srčanih, dok raka debelog crijeva.

Osim toga, kad je riječ o hrani “za utjehu” ugljeni hidrati su neprevaziđeni i to s razlogom. Skrobasta hrana vam odagna glad, da energiju i preko potrebnu dozu serotonina. Međutim, posljednjih godina s popularizacijom najpre Atkinsove, a zatim paleo dijete, pali su u nemilost svih koji prate nova naučna otkrića.

Da li treba da se oprostimo od hljeba i tjestenina? “Ne”, smatra nutricionista Libi Limon.

“Neki ljudi mogu da jedu žitarice bez ikakvih problema. Sve zavisi od vaše individualne sposobnosti da ih varite”, kaže ona.

Žitarice možda imaju lošu reputaciju, ali su zapravo vrlo korisne. Bogate su vitaminima B grupe, gvožđem i kalijumom. Ipak, nisu sve žitarice iste. Moderne sorte obično su genetski modifikovane, a hljeb koji kupujete najvjerovatnije pun aditiva i šećera.

Međutim, drevne žitarice poput spelte, orijentalne pšenice, tefa i amaranta su provjereno korisne, a i lakše se vare od pomenutih sorti. Heljda, kinoa i proso zapravo su sjemenke bogate proteinima i vlaknima.

Ali da li nas ugljeni hidrati goje? Zapravo, integralne žitarice mogu da vam pomognu da održavate težinu tako što regulišu nivo šećera u krvi i čine vas duže sitim. Naravno, kao i u svemu ostalom, umjerenost je ključ.

“Ugljeni hidrati ne treba da čine više od 60 odsto vašeg dnevnog unosa”, kaže Limon. “Povrće i voće su takođe ugljeni hidrati, pa zato treba biti umjeren. Za prosječnu osobu koja nema intenzivne treninge, preporučujem jednu do dvije porcije integralnih žitarica dnevno”, kaže Limon.

Inače, jedna porcija u slučaju skuvanih zrna odgovara veličini stisnute pesnice (isto važi i za nekuvanu tjesteninu), a u slučaju peciva, jednoj kriški hljeba, odnosno polovini kifle ili zemičke.

Izvor: Buka

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/da-li-su-nam-ugljeni-hidrati-neprijatelji/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot