Šta se dešava u tijelu kada pojedete parče pice?

Objavljeno: 20. 10. 2015 u 14:59h

Svi uživamo u ovoj hrani, iako spada u kategoriju brze hrane i poznato je da da je bogata kalorijama. Tako, na primjer, jedno parče pice bogatijeg fila može da sadrži i 311 kalorija. 

Pogledajte kako se naše tijelo bori s ovom hranom.

Prvih 10 minuta nakon jela

Prvi zalogaj aktivira centar za zadovoljstvo u mozgu, ali što se više bližimo koricama, to je manji užitak. Ipak, pljuvačne žlijezde oslobađaju enzime koji nam pomažu da ugljene hidrate pretvorimo u šećer, što tijelo koristi kao gorivo.

Od 10 do 15 minuta nakon jela

piz2

Šećer dolazi do krvnog sistema, iako masti i proteini djelimično usporavaju ovaj talas. U ovom periodu se osjećate tromo i umorniji ste nego što ste bili prije jela, a vaš stomak može početi da se nadima pošto se hrana u njemu još uvijek vari.  Ukoliko ste veoma brzo jeli, ili ste osjetljivi na neku namirnicu koju je sadržalo ovo parče, vaš stomak može ispuštati zaostale gasove.

15 do 20 minuta nakon jela

Sada se većina ugljenih hidrata nalazi u vašem krvotoku, što će dovesti do rada pankreasa koji će pokušavati da zaustavi sav taj šećer lučeći insulin koji pomaže vašim ćelijama da pokupe višak šećera i iskoriste ga kao gorivo. Međutim, ukoliko ste pojeli više od dva parčeta pice, ove ćelije su već pokupile sve što mogu, te će višak šećera ostati u krvi.  Ovako povišen nivo šećera može dovesti do mnogih problema (slaba cirkulacija, kardiovaskularne bolesti), što je, između ostalog i jedan od razloga zašto ljekari ne preporučuju dijete koje su bogate šećerima.  Najzad, sav šećer završava u jetri i pretvara se u mast.

30 minuta nakon jela

Ukoliko se niste prejeli, što vaš može dovesti do osjećaja umora, osjećaćete se sito. Tijelo prestaje da luči grelin koji je poznatiji kao hormon gladi, zbog čega se sada osjećate sito i zadovoljno.  Međutim, kako se pica i dalje razlaže u našem ogranizmu, nivo triglicerida u krvi se povećava, što utiče veoma negativno na ljude koji već imaju zdravstvenih problema i povišene masnoće u krvi.

piz3

45 do 60 minuta nakon jela

Krvni pritisak se blago povećava, te može da utiče negativno na srčane bolesnike. Međutim, nivo leptina je veoma visok, zbog čega više i ne razmišljate o hrani. Sada bi trebalo da imate dovoljno energije.

3 do 4 sata nakon jela

Nakon nekoliko sati, krvni pritisak se normalizuje, šećer u krvi se stabilizuje, a hormon koji nagoviještava glad počinje ponovo da se luči. Ipak, nivo triglicerida i dalje oscilira, zbog čega se preporučuje da pojedete nešto što nema mnogo masti.

Kasnije

Ukoliko nemate nekih većih zdravstvenih tegoba, parče pice s vremena na vrijeme vas neće ubiti. Pica ne utiče mnogo na težinu, jer je dokazano da se težina povećava samo za onoliko koliko teži parče.

Izvor: kolektiv.me

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/sta-se-desava-u-tijelu-kada-pojedete-parce-pice/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])