Ekskluzivno: Banjalučki ćevap bez mesa!

Objavljeno: 5. 10. 2015 u 16:36h

U malom kutku – „Zeleno naruči“, Marina i Boris Stupar otvorili su poglavlje jedne nove, porodične priče. Iako su dugo u svijetu zdrave ishrane, nakon što su živeći u Grčkoj stekli nova iskustva, odlučili su da dio svog znanja podijele sa svim ljubiteljima zdrave hrane. Tako je u njihovoj radnji pored mnogih svježih jela koja svaki dan čine vaš organizam bogatijim, najviše pažnje privuklo upravo tradicionalno banjalučko jelo u novom ruhu – ćevap.

Ovaj ćevap pravi se od veganskog mesa, od namirnice falafel, odnosno, od biljke leblebije koja se blenda da bismo dobili željenu smjesu. Pravi se i od sejtana, koji u prehrani gotovo potpuno može da nadoknadi potrebu za mesom. Nakon što sve te zdrave namirnice obradimo uz dodatke algi, mi dobijemo smjesu koja liči na ćevap i vrlo je prijatnog ukusa“, priča Marina za Banjaluka.com.

Ćevape ćete dobiti servirane na domaćoj lepinji prelivenoj mješavinom maslinovog ulja i bijelog luka, premazanoj humusom, uz kupus salatu i mnogo crvenog luka.

Htjeli smo nešto zdravo da približimo ljudima, a s obzirom da su Banjalučani privrženi ćevapima, sada će imati priliku da probaju nešto novo, a opet ukusno i začinjeno“, poručuje naša sagovornica.

banjalucki-cevap-bez-mesa2

Ovdje se ruši svaki tabu  – da je zdrava hrana, bez posebnog ukusa. Ljubazni i stručni domaćini trude se da sva jela budu ukusna, pa se tako već pri prvom zalogaju ovog ćevapa osjeti začin. Uz priloge koji dođu sa ovim jelom, dobijete savršenu kombinaciju.

Stvar je ličnog izbora, ali kada vam ponudi neko ove ćevape, sigurno ćete postati njihov ljubitelj“, priča Marina.

Banjalučanka, Vladana Stojanović, imala je sreću da bude jedna od gošći „Zeleno naruči“, koja je zajedno sa ekipom našeg portala probala jednu od prvih porcija ćevapa „bez mesa“.

Najbolja zamjena za ćevap, odličan je. Za ljude koji vole ovu vrstu hrane, a za one koji samo vole da jedu ćevape nisam sigurna kako će im se dopasti, ali ovo je fenomenalno. Napravljeno je od nekih najkvalitetnijih namirnica koje se koriste u veganskoj ishrani, meni je lijepo, a sastojici koji su u ovom ćevapu su i u nekim drugim kvalitetnim veganskim jelima koji su svaki dan na meniju ovdje. Meni se dopada,vjerujem da će se i drugima dopasti“, priča Vladana.

Cijene ćevapa na veganski način, ali i ostalih jela, biće pristupačne za svačiji džep. I služba za dostavu hrane je aktivna, a namirnice uvijek stižu svježe.  Ukoliko se odlučite da poručite svoju porciju slobodno se pozovite na telefon 051 438-999 i pozovite se na ovaj članak jer ovaj specijalitet još uvijek nije uvršten u meni!

Kokice od karfiola i slatki parfe

Kada uđete u ovaj kutak, uz ljubazno osoblje, prijatnu atmosferu i mnoštvo zdravih namirnica i prijatnih mirisa koji vas okružuju, osjetićete da ste baš tamo gdje treba da budete.

Trudimo se da svakog dana imamo svježe namirnice i svjež obrok na meniju. Borisova mama pravi domaći hljeb, od heljde, raža, ječma, pšenice. Svi radimo i učestvujemo zajedno. Sastojci koje imamo ovdje nadoknađuju sve proteine i vitamine potrebne organizmu koje vegetarijanci, odnosno, vegani inače ne konzumiraju. Važno je da svi polako krenemo da izbacujemo iz jelovnika hranu koja nije dobra za nas, a to su prije svega zapakovane, konzervisane smjese“, objašnjava Marina za Banjaluka.com.

Zeleno naruči, Banja Luka

Zdrava hrana je lijek. Držaće vas sitim, a znaćete da ste je jedući, „pojeli“ zdravlje i učinili nešto korisno za sebe i svoj organizam. Tako se na meniju organske hrane bez glutena nalaze i „kokice“ od kafriola, proso sa budimkom, hidžiki alge, čips od kelja, humus, prepečeno domaće pecivo, poslastica parfe, cijeđeni sokovi od voća i povrća, te još mnogo zdravih, ali i ukusnih jela. Stručnjak za sirovu hranu je Boris Stupar.

Dehidrirani karfiol, ili tzv. „kokice“ od karfiola, dobija se na 46 stepeni, jer na svemu preko toga karfiol gubi svoje enzime, vitamine. To je sirovi karfiol. Dehidtira se 14 sati, a zatim se začini maslinovim uljem“, navodi Boris.

I zaista ove „kokice“ imaju poseban ukus. Za samo jednu činijicu potrebna je dehidratacija dva velika karfiola, ali vrijedi, reći će svako ko je probao ovaj delikates.

Isto tako, pravo otkriće je poslastica parfe. Pravimo je od meda, smokve, banane, kakaa itd., dakle, nema šećera i kada je pojedete znaćete da ste unijeli u organizam nešto što nema industrijskih zaslađivača“, dodaje Borisova supruga Marina.

Sve ove namirnice dostupne su nam svakodnevno. Na policama u supermarketima prolazimo pored njih, ali možda ne znamo uvijek da ih upotrijebimo na pravi način.

Zato smo mi tu, naučili smo kako napraviti ukusnu i zdravu hranu, planiramo sve što znamo da podjelimo sa drugima. Za sve koji osjećaju da imaju potencijala za nešto drugačije – mi smo tu“, priča Marina.

U malom kutku u ulici Stepe Stepanovića 124, otkrijte svoj mali raj koji će vam otvoriti sva čula. Za sve one koji žene više informacija tu je i Facebook stranica: https://www.facebook.com/zelenonaruci i telefon 051 438-999.

Prijatno!

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Jeste li probali ćevap bez mesa? Molimo ostavite Vaš komentar jer nam je Vaše mišljenje najvažnije!

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/ekskluzivno-banjalucki-cevap-bez-mesa/||claudebot