Ako želite da smršate, treba da jedete ovo voće i povrće

Objavljeno: 5. 10. 2015 u 08:06h

Nova studija objavljena u PLOS Medicine magazinu pokazala je da određene vrste voća i povrća mogu da vam pomognu u mršavljenju.

vp2

Vođa studije dr Monika Bertoja ispitivala je 133.468 osoba u tridesetim i četrdesetim godinama života koji su na svake četiri godine između 1986. i 2010. popunjavali upitnik o navikama vezanim za ishranu.

Njene kolege i ona otkrili su da su se osobe koje su jele više voća i povrća u odnosu na ostale manje ugojile tokom svih tih godina tokom kojih je trajalo istraživanje.

Ispitanici koji su davali prednost povrću s nižim glikemičkim indeksom, a visokim sadržajem vlakana manje su se gojili u odnosu na sve ostale ispitanike, ali je “prava zvijezda” bio karfiol.

Ljubitelji voća koji su uživali u citrusima, grožđu i šljivama takođe su se dobro pokazali, ali su se u ovoj grupi najmanje ugojili ljubitelji jabuka, bobičastog voća i krušaka.

Kakva hrana je izazivala gojenje?

Skrobaste namirnice siromašne vlaknima i sa višim glikemičkim indeksom, poput krompira, graška i kukuruza bile su izbor onih ispitanika koji su se najviše ugojili.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/ako-zelite-da-smrsate-treba-da-jedete-ovo-voce-i-povrce/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])