Evo koliko vremena vam treba da prestanete da pušite

Objavljeno: 29. 9. 2015 u 10:37h

Ako malo bolje razmislite, u stvari uopšte nije teško bataliti cigarete, svako to može da uradi za sekund, ali teško je “nastaviti ne pušiti”. Stalno nam pada na pamet kako bi bilo lijepo zapaliti cigaretu. Da li ste se nekad zapitali koliko traje ta kriza?

Jutarnje pranje zuba, jutarnja kafa, cigareta… Svi mi imamo gomilu navika koje čine našu dnevnu rutinu. Neke od tih navika su dobre za nas, kao na primjer trening ili jutarnja gimnastika, a neke i nisu tako dobre, kao pušenje pakle cigareta dnevno.

Kad je pušenje u pitanju, budući da se radi o dugogodišnjoj navici, nije dovoljno samo da želite da prestanete da pušite, potrebno je da razbijete naviku.

Što se navika tiče, uvreženo je mišljenje da je potrebno 21 dan da se stvori neka navika. Ta ideja potiče od plastičnog hirurga, Maksvela Malca, koji je 1960. izdao popularnu knjigu “Psihokibernetika”, a teoriju “21 dan” izveo je iz činjenice da je njegovim pacijentima bilo potrebno toliko vremena da se naviknu na svoje novo lice, pa je generalizovao sliku i primjenio tu cifru na sve navike.

Novija i opsežnija istraživanja utvrdila su nešto drugo. Prvo, ne postoji tačan broj dana, već on varira od čovjeka do čovjeka i od navike do navike, ali neki prosjek koji su naučnici uspjeli da izvuku je 66 dana, dakle preko tri puta više nego što se smatra. Amplitude ovih varijacija su 18, najmanje, i 254 dana najviše, koliko je potrebno da se formira navika.

Budući da se ove cifre odnose na formiranje navika, vjerovatno se pitate kakve to veze ima s odvikavanjem, odnosno, oslobađanjem od navika? Koliko vremena treba za to?

Naime, odvikavanje, odnosno oslobađanje od neke navike, usko je povezano sa formiranjem navike. Ako posmatrate s druge strane, potrebno je da se naviknete da ne pušite, tako da se na neki način uvijek radi o formiranju navike.

Tu se u stvari radi o promjeni paterna, odnosno, puta nervnih impulsa. Impulsi moraju da prođu nekim putem, jednom kad se pojave, a oni su uvijek odgovor na neku situaciju. U ovom slučaju, “situacija” predstavlja okidače određenog ponašanja, odnosno, ono što vam budi želju za cigaretama. Navika nije ništa drugo do ustaljen put kojim prolazi nervni impuls izazvan određenim okidačem.

Šta god da su vaši okidači da zapalite cigaretu – jutarnja kafa, poslije jela, popunjavanje tiketa u kladionici, nervoza, alkohol… – oni će i dalje biti tu i kad prestanete da pušite, odnosno, nervni impulsi koje su izazvali će krenuti ustaljenim putem. Da biste uspješno prestali da pušite, potrebno je da ustanovite novi put nervnih impulsa stvorenih tim okidačima, tako da se zapravo radi o formiranju navike.

Zaključak – ako ne formirate novu naviku na pomenut način, samo je pitanje vremena kada ćete se slomiti i zapaliti cigaretu. Sigurno ste iskusili tako nešto.

Zato, nemojte samo uporno da istrajavate u apstinenciji, nego pokušajte da na okidače odgovorite nekim drugim ponašanjem, na primjer, uradite seriju vježbi ili bilo šta što volite.

Kad je već tako, dobro je da znate koliko je vremena potrebno za tako nešto, dakle, u prosjeku – 66 dana.

Izvor: telegraf.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/evo-koliko-vremena-vam-treba-da-prestanete-da-pusite/||claudebot