Muči vas migrena? Držite se što dalje od ovih namirnica (Foto)

Objavljeno: 8. 9. 2015 u 15:03h

Iako svaki organizam ne reaguje isto na određene namirnice, ljekari su izdvojili one koje smatraju najvećim “krivcima” za nastanak migrene.

Alkohol

mig1

Istraživači iz Brazila ustanovili su da oko 30 odsto slučajeva glavobolje (pa i više) izaziva alkohol. Glavni uzrok, smatraju naučnici, su supstance tanini i flavonoidi, a konzumiranje alkohola uzrokuje i dehidrataciju koja prilično doprinosi ovom zdravstvenom problemu, navodi doktor Li Peterlin sa univerziteta “Džons Hopkins”.

Kofein

mig2

Ako ste skloni migrenama, možda bi trebalo da preispitate svoje navike u vezi sa konzumiranjem kafe. Prema jednoj studiji iz 2009. godine, kofein utiče na određene receptore u mozgu koji su povezani sa migrenom, pa može imati dejstvo okidača. S druge strane, male količine kofeina smanjuju bol, pa bi najbolje bilo da se držite doze od 200-350 mililitara.

Zreli sirevi

mig3

Zbog bogate i jake arome, gorgonzola, kamember i čedar predstavljaju raj za sladokusce širom svijeta. Ipak, supstanca tiramin utičena neurotransmitere, što može dovesti do nastanka migrene.

Mesne prerađevine

mig4

Viršle, kobasice, pa čak i sendvič sa pečenicom koji ste pojeli na poslu, mogu prouzrokovati glavobolju jer sve ove namirnice sadrže natrijum nitrat, aditiv koji remeti nivo hemijskih supstanci u mozgu.

Mononatrijum glutaminat (MSG)

mig5

Ovaj aditiv, koji pojačava ukus hrane, već godinama je na lošem glasu zbog sumnje da uzrokuje gojaznost. Iako zaključak nije konačan, studija iz 2008. godine ukazuje na to da 2.5 odsto migrena uzrokuje upravo MSG.

Citrusi

mig6

Mišljena naučnika i dalje su podeljena u vezi sa ovom namirnicom. Neke studije potvrdile su međusobnu vezu konzumiranja citrusnog voća i migrene, dok druge nisu. Stručnjaci zato savjetuju da sami pratite reakciju svojeg organizma na agrume, a u tome vam može pomoći vođenje dnevnika.

Aspartam

mig7

Nimalo ne čudi što se ozloglašeni vještaki zaslađivač našao na ovoj listi. “To je jedna od prvih stvari koju savjetujem pacijentima da izbace iz svoje ishrane”, navodi neurolog Luj Klebanof sa medicinskog fakulteta “Vejl Kornel”. Ako želite se izbjegnete unošenje ovog aditiva u organizam, držite se podalje od industrijski prerađenih namirnica poput gaziranih sokova, pudinga, pahuljica, želatina itd.

Mahunarke

mig8

Pasulj, grašak i sočivo takođe bi mogli da budu potencijalni uzrok, navodi neurolog Rebeka Traub, mada je studija iz 2014. godine, objavljena u magazinu “Headache and Pain” ukazala na to vegani osjećaju manje bola tokom glavobolje od ljudi čija je ishrana uobičajena.

Orašasti plodovi

mig9

Ove namirnice takođe spadaju u “sivu zonu”, navodi doktor Klebanof. “Ako svaki put kada pojedete šaku orašastih plodova dobijete migrenu u roku od 12 sati, onda su najvjerovatnije oni uzrok”, kaže ona.

Čokolada

mig10

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/muci-vas-migrena-drzite-se-sto-dalje-od-ovih-namirnica-foto/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot