Vježbanje vam može produžiti život za sedam godina

Objavljeno: 1. 9. 2015 u 20:46h

Samo 25 minuta brzog hodanja dnevno može vam produžiti život za sedam godina, kažu istraživači.

Oni su otkrili da umjerena fizička aktivnost kod osoba koje su u pedesetim i šezdesetim godinama života smanjuje rizik od smrti usljed srčanog udara za polovinu.

Inače, bolesti srca su najveće “ubice” na svijetu, a ranije je dokazano da vježbanje smanjuje rizik za njihov nastanak, tako što spriječava gojaznost i dijabetes.

Nova studija predstavljena na Kongresu Evropskog društva kardiologa sugeriše da redovna fizička aktivnost čak produžava život.

Grupa od 69 zdravih nepušača, starosti između 30 i 60 godina, koja nije redovno vježbala, testirana je u okviru nove studije na Zarland univerzitetu u Njemačkoj.

Testovi krvi tokom šest mjeseci redovnog aerobnog vježbanja, HIIT vježbanja i vježbanja pod opterećenjem pokazali su usporavanje procesa starenja i regeneraciju DNK.

“Nikad nećemo uspjeti da potpuno izbjegnemo starost, ali možemo da je odložimo. Možemo izgledati mladoliko i u sedamdesetim i živjeti i do 90 godina”, kaže Sandžej Šarma, profesor naslijednih kardioloških oboljenja na Univerzitetskim klinikama Sent Džordž u Londonu.

“Vežbanje vam kupuje od tri do sedam dodatnih godina života. Ono je antidepresiv, poboljšava kognitivne funkcije i dokazano odlaže početak demencije”.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/vjezbanje-vam-moze-produziti-zivot-za-sedam-godina/||claudebot