Ovo je 9 zdravstvenih simptoma koje muškarci ne bi trebali ignorisati

Objavljeno: 29. 8. 2015 u 15:34h

Mnoge sitne zdravstvene probleme s kojima se svakodnevno suočavamo zanemarujemo što zbog nedostataka vremena a što zbog lijenosti. Ne bi trebalo biti tako. I muškarci i žene bi trebali biti oprezniji kada ignorišu neke simptome, jer time ugrožavaju svoje zdravlje.

Naučnici su složili popis od devet najčešćih simptoma koje muškarci zanemaruju a početni su simptomi ozbiljnih bolesti. Stoga liječnici savjetuju muškarcima redovite godišnje kontrole ali i praćenje promjena zdravlja.

Često mokrenje po noći, nedostatak mirisa, erektilna disfunkcija, bol u nožnom palcu, kvržice u testisima i u bradavicama signaliziraju muškarcima da potraže ljekarsku pomoć. Ljekari poručuju – ne ignorirajte ove simptome.

1. Erektilna disfunkcija

Ljekari sve više upozoravaju da erektilna disfunkcija često može biti rani i prvi znak upozorenja na srčane bolesti. “Tijelo treba dobru prokrvljenost za erekciju i erektilni problemi su zapravo vrlo jasan pokazatelj kardiovaskularnog zdravlja”, objašnjava Raj Persad, urolog iz Bristol Royal bolnice.

Bolesti srca nastaju kada se arterije začepe masnim naslagama. To se najbrže vidi u krvnim žilama koje vode krv u penis, jer su one manje i postaju brže obložene. Kardiolog Graham Džekson naglašava da osobe s problemima erekcije obično razviju srčane probleme u roku od tri do pet godina. Čovjek u 40-ima s poremećajem erekcije ima 50 puta veći rizik od srčanog udara u sljedećih deset godina, upozorava Persad.

2. Rast grudi

U većini slučajeva ne radi se o grudima, već o masnom tkivu. “U takvim slučajevima muškarci trebaju regulirati prehranu i smanjiti pivu”, objašnjava Ešli Grosman sa Univerziteta u Oksfordu. U nekim slučajevima riječ je o drugačijem problemu, te znači da muškarac ima žensko tkivo na grudima što uzrokuje nepravilna ravnoteža između testosterona i estrogena, koju treba dovesti u red.

3. Gubitak mirisa ili promjena libida

“Ako muškarac primjeti promjenu u libidu, uzroke treba potražiti u hormonalnim  problemima”, objašnjava Mišel Dolei, ljekar iz Poundbury klinike. Hipogonadizam je stanje u kojem testisi ne proizvode dovoljno muških hormona. Nedostatak mirisa je još jedan znak da testisi ne rade pravilno. Iako mnogi ne znaju ali miris je jedan od ključnih znakova.

4. Kvržica u testisu

Kvržice i oteklina u testisima su relativno čest simptom kod dječaka i muškaraca. Većina kvržice i oteklina su benigne i nije potrebno liječenje. To takođe može biti znak raka testisa, što je najčešći u dobi od 20 do 35 godina. Muškarci koji primjete kvržicu u svojim testisima uvijek trebaju potražiti ljekarsku pomoć i provjeriti je li sve pod kontrolom. Pogotovo zbog činjenice da je liječenje raka testisa mnogo djelotvornije ako se dijagnosticira u ranoj fazi.

5. Krv u urinu

Krv u mokraći može biti znak raka mjehura i u većini slučajeva muškarac ne osjeća bol. Većina slučajeva raka mokraćnog mjehura uzrokovano je izloženosti štetnim tvarima, što dovodi do abnormalne promjene u stanicama mjehura tijekom godina. Duhanski dim je čest uzrok i procjenjuje se da je polovina svih slučajeva raka mokraćnog mjehura uzrokovano pušenjem. Bol u donjem dijelu leđa ili u stomaku mogu također biti znak raka mokraćnog mjehura.

6. Konzumiranje previše alkohola

Jedan od razloga posezanja za velikom količinom alkoholola, kod mušaraca, može ležati u depresiji. Jedno dansko istraživanje pokazalo je da muškarci često nemaju tipične simptome depresije te da često posežu za alkoholom.

7. Često mokrenje po noći

Česti odlazak u wc u noćnim satima može biti znak povećane prostate ili raka prostate. Prostata je muška polna žlijezda koja se nalazi između mokraćnog mjehura i ravnog crijeva a okružuje mokraćnu cijev koja provodi mokraću iz mjehura kroz penis. Bilo kakve njene promjene u veličini mogu uticati na čovjekove urinarne navike. Poteškoće prilikom mokrenja, naprezanje prilikom mokrenja, dugo mokrenje ili osjećaj kao da mjehur nije u potpunosti prazan mogu biti znakovi povećane prostate.

8. Bol u nožnom palcu

Tri do četiri puta je veća vjerojatnost da će muškarci dobiti giht u odnosu na žensku populaciju. Najčešći simptom je iznenadna i jaka bol u jednom ili više zglobova, obično u palcu. Giht je upala zglobova (artritis) uzrokovana odlaganjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Simptomi se obično javljaju kod muškaraca nakon 30. godine života.

9. Kvržica u blizini bradavice

Rak dojke nije bolest s kojom se bore samo žene nego i muškarci. Mnogi smatraju da muškarci ne mogu dobiti rak dojke što je u potpunosti pogrešno. Kvržice, često bezbolne, u blizini bradavice su najčešći simptom, iako se mogu pojaviti i daleko od bradavice. Većina muškaraca koja je dobila rak dojke su stariji od 60 godina, iako i mlađi muškarci mogu biti pogođeni tom bolešću.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/ovo-je-9-zdravstvenih-simptoma-koje-muskarci-ne-bi-trebali-ignorisati/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])