Prirodni lijekovi protiv bolova u zglobovima

Objavljeno: 24. 8. 2015 u 15:29h

U kuhinji se nalaze namirnice koje vam mogu pomoći da eliminišete bolove u zglobovima.

U slučaju ozbiljnih problema sa zglobovima obavezno se obratite ljekaru, ali vam određene namirnice mogu ublažiti blaže tegobe. Ove namirnice imaju izuzetno blagotvoran uticaj na zdravlje zglobova.

1. Kurkuma

Ovaj začin ima jaka antiupalna i antioksidativna svojstva. Sipajte kašičicu kurkume u prahu i malo meda u čašu mlakog mlijeka. Pijte svakog dana.

Prije upotrebe ovog ljekovitog začina konsultujte svog ljekara jer kurkuma može da utiče na dejstvo određenih lijekova.

2. Jabukovo sirće

Ova namirnica pomaže u smanjenju bolova u zglobovima tako što eliminiše toksine iz zglobova i vezivnog tkiva. S obzirom da ima jak alkalizujući efekat, jabukovo sirće naročito prija osobama koje pate od artritisa. Pored toga, sirće je bogato magnezijumom, kalcijumom, kalijumom i fosforom.

Mlakoj vodi dodajte jednu do tri kašičice jabukovog sirćeta i malo meda. Ispijajte ovaj rastvor dva do tri puta na dan prije obroka. Pored toga, možete i bolno mjesto jednom dnevno masirati mješavinom jabukovog sirćeta i maslinovog ulja.

3. Bijeli luk

S obzirom da je bogat sumporom i selenom, bijeli luk je odličan prirodan lijek za sve koji pate od artritisa i bolova u zglobovima. Sumpor umanjuje bolove i upale, dok selen ima antireumatski efekat.

Zbog toga se preporučuje da svom dnevnom jelovniku obavezno dodate bijeli luk i tako konzumirate najmanje dva do tri čena bijelog luka dnevno.

Takođe, možete propržiti bijeli luk u susamovom ulju. Kada čenovi potamne, sklonite s ringle i procijedite ulje. Kada se ulje prohladi, njime masirajte oko bolnog mjesta i ostavite tako najmanje tri sata, pa isperite to mesto To možete raditi dva puta na dan.

4. Đumbir

Đumbir je zahvaljujući antiupalnim svojstvima odličan prirodni lijek protiv bolova u zglobovima i mišićima.

Pijte čaj od đumbira ili obogatite svoja jela mljevenim ili rendanim đumbirom. Čaj od đumbira se priprema tako što se komadić đumbira ostavi da  ključa 10 u 220 ml vode, a zatim procijedi. Ukoliko želite, ovaj čaj možete zasladiti medom.

5. Kopriva

Naučne studije su pokazale da korpiva može biti efikasan prirodni lijek za ublažavanje bolova u zglobovima. Stavite dvije do tri kašičice suvih listova koprive u šolju vrele vode i ostavite tako 10 do 15 minuta. Procijedite i pijte ljekoviti čaj tri puta dnevno.

Prije upotrebe prirodnih lijekova obavezno konsultujte ljekara.

Izvor: stvarukusa.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/prirodni-lijekovi-protiv-bolova-u-zglobovima/||claudebot