Ovo morate da uradite ako ste alergični na ambroziju

Objavljeno: 23. 8. 2015 u 11:19h

Procjenjuje se da svaki osmi stanovnik Zemlje pati od alergijskih reakcija na ambroziju, a broj oboljelih neprestano se povećava jer se ovaj korov za samo godinu dana raširi od 6 do 20 kilometara u prečniku.

Uže područje Beograda ima čak 15 miliona biljaka koje kao alergeni ulaze u grupu ambrozije, odnosno pet do deset biljaka na svakog stanovnika, zbog čega je stanovništvo glavnog grada najviše pogođeno ovim alergijama.

Ljekari kažu da u tipične simptome koji pogađaju alergičare spada: kijanje, kašljanje, suzenje i svrab očiju, vodenasti sekret iz nosa, oticanje kapaka, otežano disanje, pa čak i gušenje.

Ono zbog čega ne bi trebalo zanemarivati ove simptome jeste činjenica da alergija može da se iskomplikuje, da vam ozbiljno oslabi imunitet, “spusti” se na pluća ili preraste u astmatična gušenja, a tada već imate ozbiljan zdravstveni problem.

Beskorisna ambrozija, koja je u punom cvatu tokom avgusta i septembra, zapravo niče još u aprilu pa bi na epidemiološke razmere alergije moglo da se reaguje preventivno, njenim sistematskim uklanjanjem prije ljeta. Međutim, dok se to ne dogodi, alergičnima preostaje da se sami “sklanjaju” i zaštite od njenog polena koliko je to moguće.

  • Obavezno se liječite kako se alergija ne bi pogoršala. Međutim, nemojte samo po inerciji uzimati protivalergenske preparate koje ste pili prethodnih godina. Moguće je da vam oni više ne pomažu jer vam se alergija ove godine jače manifestovala. Zato se posavetujte sa ljekarom.
  • Najveća koncentracija polena je ujutru i prepodne pa tada nemojte provjetravati stan. Tokom sezone ambrozije praktikujte da kućne prostorije provjetravate uveče pred spavanje, pogotovu ako živite u blizini rijeke.
  • Polen biljaka koje su alergeni najlakše se širi vjetrom pa tokom vjetrovitih dana izbjegavajte da boravite na otvorenom. Ukoliko baš morate, onda tada nosite zaštitnu masku koja će u mnogome olakšati iritaciju disajnih puteva.
  • Nabavite filter za polen za svoj klimatski uređaj i ugradite ga prije sezone cvjetanja.
  • U sezoni cvjetanja ambrozije (jul-septembar) držite zatvorene prozore od automobila u toku vožnje.
  • Kiša spira polen, pa mnogi alergičari tokom kišnih dana osjete olakšanje. Zato je dobro i da boravak na otvorenom planirate poslije kiše, jer je tada koncentracija polena u vazduhu najmanja.
  • Nakon boravka napolju, kada dođete kući obavezno operite ruke, istuširajte se, operite kosu i odjeću, jer samo tako ćete spriječiti zadržavanje polena na sebi. Takođe, tokom ljeta ne sušite odeću napolju.
  • Ako imate kućne ljubimce, obavezno ih perite i četkajte kada se vratite iz šetnje, jer je njihova dlaka odličan sakupljač polena.
  • Ako živite u blizini područja bogatih korovom, planirajte svoj godišnji odmor kada je cvjetanje ambrozije na vrhuncu, a to je avgust. Potrudite se da tada odete u neki primorski kraj u kojem nema ambrozije ili jednostavno boravite na područjima iznad 1.000 metara nadmorske visine.
  • Alergija na ambroziju može podstaći i takozvanu “kriznu alergiju” na određenu hranu koja sazrijeva u sezoni ambrozije. Ukoliko imate hronične alergijske tegobe, onda izbjegavajte lubenicu, dinju, breskve, krastavce, tikvice i suncokret.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/ovo-morate-da-uradite-ako-ste-alergicni-na-ambroziju/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])