Društvene mreže opasne po zdravlje tinejdžera

Objavljeno: 30. 7. 2015 u 13:55h

Novo istraživanje je pokazalo da pretjerano, odnosno često korišćenje društvenih mreža najviše štete nanosi tinejdžerima.

Iako nam nisu potrebna istraživanja i mišljenja stručnjaka da bismo znali kako to nije pretjerano zdravo – ni za duh, a ni za tijelo – dobro je s vremena na vrijeme podsjetiti se na negativne posljedice koje takva praksa ima.

Novo istraživanje je pokazalo da pretjerano, odnosno često korišćenje društvenih mreža najviše štete nanosi tinejdžerima. Istraživanje koje je nedavno sproveo Pew Research Center pokazalo je da je sve većem broju tinejdžera u sve većoj mjeri apstiniranje od švrljanja po društvenim mrežama prava borba. Rezultati istraživanja pokazali su da takvo ponašanje nanosi ogromnu štetu njihovom mentalnom zdravlju, čak i ako se ne radi o dužem vremenu koje mladi ljudi proborave na nekoj od društvenih mreža, a u prvom redu to su Facebook, Instagram i Twitter.

Ovo istraživanje potvrdilo je slična prethodna istraživanja – rezultat je pokazao da su tinejdžeri koji na društvenim mrežama provode dva ili više sata dnevno skloniji psihičkim smetnjama pa čak i podložniji suicidnim mislima.

“Povezanost korišćenja društvenih mreža i mentalnih problema je komplikovana. Istraživanje će otići korak dalje i pokušati da odgovori na pitanje zašto mladi provode toliko vremena na društvenim mrežama i kakve su tačno uzročno-posledične veze u pitanju”, rekao je vođa istraživanja, dr Hju Sampasa-Kanjinga.

Neki stručnjaci ističu da bi, u ovom slučaju, možda problem mogao biti rješenje. “Tražimo načine da stvar okrenemo u korist zdravlja mladih. S obzirom na to koliko vremena provode na tim stranicama, možda upravo te platforme možemo iskoristiti za povezivanje s tom najranjivijom populacijom i njihovo osvješćivanje”, optimistična je dr Brenda K. Vajderhold sa Interactive Media Instituta u San Dijegu.

Izvor: Alo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/drustvene-mreze-opasne-po-zdravlje-tinejdzera/||claudebot