Kako da poboljšate svoje pamćenje

Objavljeno: 28. 7. 2015 u 19:21h

Naučnici su otkrili da spavanje duplira šanse da se prisjetite prethodno zaboravljene informacije.
Oni vjeruju da san memoriju čini dostupnijom i pooštrava našu moć prisjećanja.

Volonteri koji su učestvovali u istraživanju trebalo je da zapamte izmišljene riječi ili pred spavanje ili nakon što su 12 sati bili budni.

“Spavači” su bili mnogo uspješniji u prisjećanju riječi od onih učesnika koji su bili budni.

Psiholog Nikolas Dumej, sa Ekseter Univerziteta je rekao da stanje nakon sna poboljšava memoriju i utiče da se sjećanje izoštri tokom noći.

To ukazuje na činjenicu da dok spavamo mi aktivno razmišljamo o stvarima koje su nam bitne.

Doktor Dumej vjeruje da poboljšanje pamćenja dolazi iz hipokampusa, dijela mozga koji ima ključnu ulogu u prisjećanju, a loše navike poput konzumacije alkohola i cigareta smanjuju sivu materiju, a samim tim i hipokampus što dovodi do oštećenja ćelija koje su zadužene za memorisanje informacija.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/kako-da-poboljsate-svoje-pamcenje/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])