Ne biste vjerovali, ali pretjerani unos vode može da ostavi kobne posljedice

Objavljeno: 27. 7. 2015 u 11:28h

Iako sa svih strana apeluju da je unošenje tečnosti jako bitno, naročito u ljetnjim mjesecima kada su visoke temperature, vodite računa da ne pretjerate. Stručnjaci su otkrili da postoji opasnost od prevelikog unosa tečnosti što može dovesti do hiponatremije.

Hiponatrijemija je poremećaj elektrolita koji karakteriše snižena koncentracija natrijuma u krvi čovjeka. Hiponatermija nastupa uz pojačan unos vode, a simptomi su mučnina, povraćanje, gubitak svijesti, a zabilježen je i smrtni slučaj.

Najčešće greške koje ljudi prave jesu te što posežu za flašama vode i u trenucima kada ne osjećaju žeđ, što je pogrešno i ne bi trebalo da se radi. Organizam sam šalje mozgu signale kada osjeti potrebu za unosom tečnosti i trebalo bi da osluškujete organizam i da popijete tečnost samo onda kada vam se javi želja.

Stručnjaci napominju da ukoliko dehidrirate lakše ćete se oporaviti i nadomjestiti vodu u organizmu, nego ukoliko pretjerate sa unosom tečnosti. Kada se u organizam unese previše tečnosti, organizam nije u mogućnosti da izluči višak vode, pa tako krv postaje razrijeđena, a stanice u tijelu oteknu što može biti jako opasno.

Stručnjaci napominju da optimalan unos tečnosti u organizam individualan i da zavisi od mnogo faktora kao što su godine, tjelesna masa, geografski položaj, ali prosječna norma je oko osam čaša vode na dan.

Trebalo bi imati na umu da i hrana koju unosimo u toku dana takođe sadrži određenu količinu vode, pa tako i od toga šta smo u toku dana pojeli zavisiće i koliko nam je vode potrebno. Putem drugiha napitaka kao što su kafa, mlijeko, sokovi, gazirani napici, takođe unosimo vodu, ali i putem hrane, kao što je supa, voće, zeleno povrće i duge.

Izvor: Zena.blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/ne-biste-vjerovali-ali-pretjerani-unos-vode-moze-da-ostavi-kobne-posljedice/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])