6 stvari koje svaka žena treba znati o gljivičnim infekcijama

Objavljeno: 25. 7. 2015 u 09:11h

Istraživanja pokazuju da će tri od četiri žene imati gljivičnu infekciju u nekom periodu njihovog života, a pola njih dobiće je dva ili više puta. Ona je toliko česta, jer gljivice prirodno žive na koži i oko vagine. Kada nešto poremeti prirodnu ravnotežu zdravih bakterija u vagini, gljivice mogu početi da nekontrolisano rastu.

Bez obzira da li ste je imali već jednom ili više puta ili je uopšte niste imali, donosimo vam šest činjenica koje morate znati.

Simptomi mogu oponašati druge probleme. Znakovi su slični drugim problemima koji se dešavaju “dole”. Ako imate gljivičnu infekciju, simptomi mogu biti peckanje, svrab, bol tokom seksualnog odnosa i gusti iscjedak bez mirisa. Međutim, ako osjećate neugodan miris, može biti riječ o bakterijskoj vaginozi, a ukoliko osjećate samo peckanje i bol tokom mokrenja, to sugeriše infekciju urinarnog trakta. Dakle, može biti prilično teško da sami utvrdite da li se radi o gljivičnoj infekciji.
Prvi put? Posjetite doktora, ako mislite da je imate. Znakovi su vam sada iole poznati, ali zapamtite: samo zato što bez recepta možete kupiti lijekove za gljivičnu infekciju to ne znači i da uvijek trebate. Prvi put kada osjetite simptome, važno je da odete doktoru, jer ako se ispostavi da nemate gljivičnu infekciju, tretmani lijekovima koje ste nabavili bez recepta mogu upalu samo dodatno pogoršati ili ne pružiti nikakvu pomoć.
Nisu vam potrebni bilo kakvi proizvodi da je spriječite. Unutrašnjost vagine ne treba “čistiti” bilo kakvim gelovima, sapunima i sličnim preparatima (vjerovali ili ne, veoma veliki broj žena to ipak radi!). Naime, umjesto da se na takav način spriječi razvoj gljivične infekcije, pomenuti proizvodi mogu uzrokovati neravnotežu zdravih bakterija unutar vagine što vas, na kraju, čini podložnijima razvoju gljivičnih infekcija.

Šta uraditi ako se desi nakon seksualnog odnosa? Gljivična infekcija tehnički nije seksualno prenosiva infekcija, ali nezaštićeni seksualni odnos može promijeniti bakterijsku ravnotežu u vagini, povećavajući rizik od rasta gljivica. Dakle, ukoliko smatrate da ste nakon seksualnog odnosa sa novim partnerom dobili gljivičnu infekciju, bilo bi mudro da se obratite doktoru (na taj način možete isključiti i potencijalne seksualno prenosive infekcije).
Istina o mokrim kupaćim kostimima. Vjerovatno ste čuli da je nošenje mokre odjeće recept za katastrofu. Doktori obično kažu da je veoma pametno da promijenite mokri kupaći kostim ili da odmah nakon vježbanja promijenite znojnu odjeću, jer se bakterije razvijaju u toplim, vlažnim sredinama. I to je tačno. Međutim, to je bitnije za žene koje pate od povratnih “epizoda” gljivičnih infekcija nego za žene uopšteno. Ukoliko znate da ste skloni gljivičnim infekcijama neka vam mijenjanje kupaćeg kostima i vlažne odjeće bude prioritet. U suprotnom, sve je u redu.
Mijenjanje kontracepcijskih pilula može vas učiniti podložnijima. Sve što mijenja nivo hormona, kao što je korištenje novih hormonalnih kontracepcijskih pilula (koje povećavaju nivo estrogena) ili prevelik nivo stresa (povećanje kortizola) faktor je rizika.

Izvor: minimagazin.info

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/6-stvari-koje-svaka-zena-treba-znati-o-gljivicnim-infekcijama/||claudebot