Šta će se desiti u organizmu ako prestanete jesti bijeli hljeb

Objavljeno: 5. 7. 2015 u 14:00h

Hljeb je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu zamisliti dan. No, isto tako, ova ugljikohidratna bomba dolazi u puno različitih oblika od kojih su neki štetni za naše tijelo i liniju, dok drugi zaslužuju samo riječi hvale.

Evo šta će se dogoditi s vašim tijelom ako iz prehrane u potpunosti izbacite bijeli hljeb.

1. Izgubićete kilograme uzrokovane vodom

Hljeb je je prepun ugljikohidrata, a naglo izbacivanje istih iz prehrambenih navika na vašem se tijelu primjećuje gotovo trenutno i to u obliku gubitka kilograma. No nije riječ o instant mršavljenju već o gubitku vode koja se nakuplja u tijelu.

Tijelo skladišti ugljikohidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljikohidrata zadržan u tijelu, u tijelu zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

2. Nećete više stalno biti gladni

Prerađeni ugljkohidrati, kakvih je prepun bijeli hljeb, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove lude promjene mozgu šalju nejasne i nagle signale koji povećavaju osjećaj gladi i žudnju za hranom zbog čega se debljamo.

No to ne znači da iz vaše prehrane morate u potpunosti izbaciti hljeb, već da prazne kalorije iz bijelog hljeba zamijenite onim napravljenim od cjelovitih žitarica koje reguliraju i balansiraju šećer u krvi.

3. Energija će vam porasti, a probava se poboljšati

Za razliku od integralnog ili crnog, bijeli hljeb ne sadrži vlakna koja su prijekopotrebna za normalan rad crijeva i probave. Upravo zbog toga takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite bijeli hljeb iz prehrane i u svakodnevnu prehranu uvrstite cjelovite žitarice probava započinje normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljikohidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno mozak radi normalno, bez smetnji, no ako hrana za mozak nije zdrava, tijelo reaguje negativno te se pojavljuje osjećaj malaksalosti i umora, piše Zadovoljna.

Izvor: Zadovoljna.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/sta-ce-se-desiti-u-organizmu-ako-prestanete-jesti-bijeli-hljeb/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])