Drevni začin sreće: Smršajte, ojačajte imunitet i osvježite se

Objavljeno: 29. 6. 2015 u 11:58h

Za ljekovita svojstva đumbira ljudi znaju više od 3.000 godina. Ovaj začin porijeklom potiče iz Azije, ali se najviše gaji i koristi u Indiji. Danas ga možemo nabaviti u bilo kom dijelu svijeta.

Đumbir sadrži dosta ljekovitih koncentrovanih minerala i vitamina, a najviše ih ima u korijenu. Kinezi su ga od davnina koristili protiv bolova u stomaku, reume, zubobolje i mučnine.

Konfučije ga je redovno konzumirao zbog zdravlja, ali i zbog afrodizijačkog dejstva, a Kineskinje vijekovima koriste đumbir u prvim mjesecima trudnoće kako bi ublažile mučnine. Važno je istaći da nisu uočene nikakve nuspojave pri uzimanju đumbira u normalnim količinama.

Specifična orijentalna aroma ovog začina svakom jelu će dati pikantnu notu i učiniti ga posebnim. Evo nekoliko prijedloga kako da uvrstite đumbir u redovnu ishranu:

Čaj od đumbira

g1

Priprema se izuzetno lako. Svjež koren đumbira (koji možete kupiti u bilo kom većem supermarketu) oljuštite oštrim nožićem i isjecite 1-2 tanka listića koje stavite u šolju. Nalijte vrućom vodom i kad se malo prohladi popijte ga.

Đumbir kao začin

Koristite onaj u prahu i začinite svako kuvano jelo (paprikaš, gulaš, punjene paprike…). Đumbir je ljutkast pa pazite da ne pretjerate. Takođe, u tom slučaju nema potrebe da dodajete biber.

Ojačajte imunitet

Narendajte dva sveža korena đumbira na sitne rende i pomiješajte sa 1/2 kg meda. Konzumirajte 3-4 puta dnevno drvenom kašičicom.

Ova moćna mješavina sačuvaće vas od raznih virusa i podići vam imunitet za samo nekoliko dana. Preporučuje se ljudima koji su preležali neku težu bolest ili završili hemoterapiju i zračenje.

Eliksir od đumbira i bijelog luka

Sitno isjeckajte korijen đumbira i bijeli luk (ili narendajte) i stavite u teglu zajedno sa dva limuna koja ste prethodno oprali i isjekli na kriške.

Prelijte mješavinu limunovim sokom i medom. Pustite da odstoji nedjelju dana na sobnoj temperaturi, a zatim procijedite kroz gazu. Konzumirajte nekoliko puta dnevno.

g2

Protiv reume

Korijen svježeg đumbira narendajte i pomiješajte sa čašom svježeg soka od ananasa. Kuvajte na srednjoj vatri 15 minuta, a pred kraj dodajte jednu kašiku meda.
Uzimajte po jednu kašiku ujutru i uveče.

Sok od đumbira

Stavite u blender 1-2 cm svježeg korijena đumbira, svjež limun, nekoliko mrkvi i jednu očišćenu jabuku. Dodajte vode i popijte kao sok.

Izvor: blic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/drevni-zacin-srece-smrsajte-ojacajte-imunitet-i-osvjezite-se/||claudebot