Zdrave masnoće jedite koliko želite

Objavljeno: 27. 6. 2015 u 15:23h

Ljekari već godinama apeluju na ljude da smanje konzumaciju masne hrane, ali dvojica naučnika sada pozivaju vladu Amerike da u potpunosti ukine dosadašnje preporuke.

U radu objavljenom u stručnom časopisu “Journal of the American Medical Association” autori Dariuš Mozafarijan sa Tafts univerziteta u Dejvid Ludvig iz Dečje bolnice u Bostonu, iznose stanovište da je najvažnije dobro odabrati vrstu masnoće koju konzumirate.

Oni objašnjavaju da postoji sve više dokaza da hrana bogata zdravim masnoćama, poput orašastih plodova, maslinovog ulja i ribe, zapravo štiti organizam od određenih bolesti, poput srčanih oboljenja, dok mnoge nemasne namirnice, poput “dijetalnog” majoneza, zapravo mogu biti gore od punomasnih opcija, piše B92.

Oni ističu i to da su se ugljeni hidrati decenijama smatrali osnovom dobre ishrane, ali su istraživanja pokazala da naročito oni rafinisani vode gojaznosti.

Ipak, neki stručnjaci smatraju da je pretjerano ljudima dozvoliti da jedu masnoće “koliko žele”.

“Uklanjanje ograničenja, naročito bez adekvatne edukacije stanovništva o ulozi masnoća u ishrani, neće popraviti ništa”, kaže Džesika Kording, nutricionista iz Njujorka.

Ona kaže da će neki ljudi to shvatiti kao poruku da o masnoćama uopšte ne treba da razmišljaju

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/zdrave-masnoce-jedite-koliko-zelite/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])