Virus koji uzrokuje gripu liječi rak kože

Objavljeno: 27. 5. 2015 u 12:44h

Vještački stvorena verzija virusa, koji inače uzrokuje gripu, pokazala se obećavajućom kada je riječ o liječenju raka kože, tvrde naučnici.

Modifikovani virus je bezopasan za zdrave ćelije, ali kada se ubrizga u ćelije tumora, on se replikuje i oslobađa supstance koje pomažu u borbi protiv raka.

Rezultati testova su objavljeni u magazinu “Journal of Clinical Oncology”, a pokazali su da bi ovakva terapija mogla produžiti život za nekoliko godina, ali samo za neke pacijente koji boluju od melanoma. Ovo liječenje još uvijek nije licencirano.

Slična “imunoterapija” za melanom je već dostupna u SAD-u i Evropi, no, naučnici vjeruju da će nova T-Vec metoda biti odličan dodatak postojećoj. To bi bila prva metoda za liječenje melanoma koja koristi virus.

U testovima je učestvovalo 436 pacijenata iz SAD-a, Kanade, Velike Britanije i Južne Afrike, koji imaju inoperativni maligni melanom.

Naučnik dr. Hayley Frend je rekao da je T-Vec metoda pomogla osobama sa melanomom u uznapredovanoj fazi, ali i da je dokazala da produžava život.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/virus-koji-uzrokuje-gripu-lijeci-rak-koze/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])