Tri česta uzroka anksioznosti i kako ih prevazići (Foto)

Objavljeno: 27. 5. 2015 u 16:51h

Ukoliko patite od anksioznosti vjerovatno su vam cijeli život govorili da ne brinete tako puno – da “prestanete previše razmišljati o svemu” i da se “samo opustite”. Do sada ste možda i odustali od pokušaja da se bolje osjećate i jednostavno ste se predali razmišljanju kako sa vama “nešto nije u redu”. Ipak, svaki problem je rješiv. Kada je riječ o anksioznosti, ona može dosegnuti tačku u kojoj se osjećate paralizovano. Ono što može uticati na to svakako su zamke u koje padate. Bitno je da razumijete koje su to i kako da najlakše izađete iz njih (samim tim i osjećaj anksioznosti se smanjuje). Sledeće tri su najčešće.

ip2

Oklijevate da reagujete ili djelujete dok niste 100% spremni

Veliki dio anksioznosti leži u “netrpeljivosti prema neizvjesnom”. To uključuje strah od neuspjeha te utiče na neprestanu zabrinutost. Možete imati tendenciju da razmatrate mnogobrojne ideje bez pokušavanja da bilo koju od njih sprovedete u djelo. Ili, možete se naći u situaciji da ste stalno “zaglavljeni” u fazi istraživanja projekata.

Šta uraditi?

Osobe sklone anksioznosti imaju tendenciju da se fokusiraju na najgore moguće ishode te previše brinu o riziku oko preuzimanja akcija. Međutim, tu obično postoji spektar mogućnosti. Jedna od njih je da identifikujete šta se najgore može desiti, šta najbolje, a šta je najrealnije. Ideja je da pomognete sebi priznavanjem mogućnosti koje postoje zajedno sa rizicima kako biste se osjećali sigurnije prilikom “povlačenja” poteza.

ip1

Opsjednutost greškama

Pretjerano razmišljanje o napravljenim greškama – što znači njihovo ponovno proživljavanje – može vas dovesti u situaciju u kojoj su vam misli konstantno usmjerene ka negativnim stvarima i pojmovima.

Šta uraditi?

Ponekad, jedan od najboljih načina da prekinete ovaj ciklus je da preduzmete konkretne korake kako biste krenuli naprijed. Najbolje je da idete korak po korak i da ih ograničite na tri (kako se ne biste previše preispitivali). Kada napravite listu vi, zapravo, svoj um “prebacujete” u produktivniji ciklus.

ip3

Strah od kritike

Anksiozne osobe često pronalaze način da izbjegnu dobijanje povratnih informacija, jer se već u samom startu osuđuju, a spoljna kritika posebno je zabrinjavajuća. Pored toga, one znaju da će dobijene kritike ponavljati u svojim mislima danima (čak i sedmicama) nakon što su one izrečene, što samo dodatno otežava situaciju.

Šta uraditi?

Pokušajte da djelujete opušteno kada saslušate mišljenje. Iako se možda možete osjećati slomljeno ili možete zauzeti odbrambeni stav, pošaljite fizičke signale da ste zahvalni. Slegnite ramenima. Podignite glavu. Opustite ruke. To nije samo gluma – vaše misli i osjećanja brzo će uhvatiti korak sa vašim neverbalnim znacima.

Izvor: minimagazin.info

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/tri-cesta-uzroka-anksioznosti-i-kako-ih-prevazici-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])